İlköğretim kademesindeki ergenlerde empati yeteneği ile sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between empathy ability and test anxiety among adolescents in primary education
- Tez No: 989650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, empati, 8. sınıf öğrencileri, sınav kaygısı, Adolescents, empathy, eighth-grade students, test anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinde empati düzeyi ile sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Günümüz eğitim sistemlerinde sınav odaklı uygulamaların yaygınlaşması, özellikle ergenlik dönemindeki öğrenciler üzerinde yoğun bir akademik ve duygusal baskı oluşturmakta; bu durum sınav kaygısının yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Ergenlik dönemi, duygusal duyarlılığın arttığı ve sosyal-bilişsel becerilerin hızla geliştiği bir evre olduğundan, empati gibi sosyo-duygusal özelliklerin sınav kaygısıyla ilişkili biçimde ele alınması önem taşımaktadır. Bu bağlamda araştırmada empati, pozitif ve negatif yönelimli bilişsel, duygusal ve somatik boyutlarıyla ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntemle ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, bir devlet ortaokulunda öğrenim gören ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına hazırlanan 8. sınıf düzeyindeki 332 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, Pozitif ve Negatif Yönelimli Empati Ölçeği (Çocuk ve Ergen Formu) ile Çok Boyutlu Sınav Kaygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve cinsiyetin düzenleyici rolünü incelemek amacıyla moderasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, empati düzeyi ile sınav kaygısı arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Empati alt boyutları birlikte değerlendirildiğinde, sınav kaygısını anlamlı biçimde yordayan değişkenin yalnızca duygusal empati olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kız öğrencilerin empati ve sınav kaygısı düzeylerinin erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmış; ancak cinsiyetin empati ile sınav kaygısı arasındaki ilişkide düzenleyici bir rolü olmadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, sınav kaygısının duygusal süreçlerle yakından ilişkili olduğunu ve okul temelli psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde empati ve duygu düzenleme becerilerini destekleyen uygulamaların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between empathy and test anxiety among eighth-grade students in the context of high-stakes examinations that place substantial academic and emotional pressure on emotionally sensitive adolescents, conceptualizing empathy through its positive and negative orientations and cognitive, affective, and somatic dimensions. The study adopts a quantitative, correlational research design. The sample consists of 332 eighth-grade students attending a public middle school in Türkiye who are preparing for the High School Entrance Examination (LGS). Data were collected using the Positive and Negative Oriented Empathy Scale (Child and Adolescent Form) and the Multidimensional Test Anxiety Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, independent samples t-tests, multiple linear regression analysis, and moderation analysis were employed, with particular attention to the role of gender. The findings indicate a positive but low-level statistically significant relationship between empathy and test anxiety. Among the empathy sub-dimensions, affective empathy emerged as the only significant predictor of test anxiety. Female students reported higher levels of both empathy and test anxiety than male students; however, gender did not moderate this relationship. Overall, the results suggest that test anxiety is more closely related to emotional aspects of empathy than to cognitive components, highlighting the importance of school-based psychological counseling practices that support emotional awareness and emotion regulation among adolescents.