Ters yüz öğrenme modeliyle ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesine dair eylem araştırması
An action research on the development of reading comprehension skills of third-grade primary school students through the flipped learning model
- Tez No: 989651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ARİF BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evde ders okulda ödev modeli, Eylem araştırması, Google Classroom, Okuduğunu anlama becerisi, Okuduğunu anlamak, Ters-yüz sınıf, Türkçe, Çevrilmiş öğrenme, İlköğretim, Flipped learning model, Action research, Google Classroom, Flipped classroom, Turkish, Flipped learning, Primary education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ters yüz öğrenme modeli kullanılarak ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir öğretim sürecini planlamak, uygulamak ve bu sürecin etkililiğini ortaya koymaktır. Çalışma, okuduğunu anlama becerisinin öğrencilerin akademik başarıları ve üst düzey bilişsel süreçleri üzerindeki belirleyici rolünden hareketle, geleneksel öğretim yöntemlerine alternatif olarak ters yüz öğrenme modelinin ilkokul düzeyindeki uygulanabilirliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel ve nicel veri toplama tekniklerinin birlikte kullanıldığı bir eylem araştırması deseniyle yürütülmüştür. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim öğretim yılında İstanbul Pendik ilçesinde bulunan bir özel okulda öğrenim gören 18 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma süreci toplam 10 hafta sürmüş; bu süreçte ders öncesinde Google Classroom üzerinden metin temelli içerikler sunulmuş, ders saatlerinde ise okuduğunu anlama stratejilerine dayalı derinlemesine sınıf içi uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak okuduğunu anlama ön test ve son testleri, öğrenci günlükleri, yarı yapılandırılmış öğrenci görüşmeleri ve gözlem formları kullanılmıştır. Nicel veriler betimsel istatistikler aracılığıyla analiz edilirken; nitel veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, ters yüz öğrenme modeline dayalı öğretim sürecinin öğrencilerin okuduğunu anlama başarıları üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki oluşturduğunu göstermektedir. Ön test ve son test sonuçları karşılaştırıldığında, öğrencilerin özellikle çıkarım yapma, metni yorumlama ve üst düzey anlam kurma becerilerinde belirgin bir gelişme gözlemlenmiştir. Öğrenci günlükleri ve görüşmelerden elde edilen veriler ise öğrencilerin derse katılım düzeylerinin arttığını, okuma sürecine karşı daha olumlu tutum geliştirdiklerini ve öğrenme sürecinde daha aktif rol aldıklarını ortaya koymuştur. Tüm bu bulgulardan hareketle ters yüz öğrenme modelinin ilkokul üçüncü sınıf düzeyinde okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesinde etkili bir öğretim yaklaşımı olduğu söylenebilir. Bu bağlamda, araştırma bulgularının hem öğretmenlere sınıf içi uygulamalar açısından yol gösterici olacağı hem de alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to plan, implement, and evaluate an instructional process designed to improve the reading comprehension skills of third-grade primary school students through the use of the flipped learning model. Based on the critical role of reading comprehension in students' academic achievement and higher-order cognitive processes, the study seeks to examine the applicability of the flipped learning model at the primary school level as an alternative to traditional instructional methods. The research was conducted using an action research design in which qualitative and quantitative data collection techniques were employed together. The study group consisted of 18 third-grade primary school students enrolled in a private school located in the Pendik district of Istanbul during the 2024–2025 academic year. The research process lasted 10 weeks. During this period, text-based instructional materials were provided to students via Google Classroom prior to lessons, while inclass time was devoted to in-depth instructional practices based on reading comprehension strategies. Data collection tools included reading comprehension pre-tests and post-tests, student journals, semi-structured student interviews, and observation forms. Quantitative data were analyzed using descriptive statistical methods, whereas qualitative data were examined through content analysis. The findings indicate that the instructional process based on the flipped learning model had a positive and significant effect on students' reading comprehension achievement. A comparison of pre-test and post-test results revealed notable improvements, particularly in students' abilities to make inferences, interpret texts, and construct higher-order meaning. Furthermore, data obtained from student journals and interviews demonstrated that students' levels of classroom participation increased, their attitudes toward the reading process became more positive, and they assumed a more active role in the learning process. Based on these findings, it can be concluded that the flipped learning model is an effective instructional approach for enhancing reading comprehension skills at the third-grade primary school level. In this respect, the results of the study are expected to provide guidance for teachers in classroom practices and contribute to the relevant literature.