İngiliz oyun yazarlarından Harold Pinter ve Martin Crimp metinlerindeki baskı unsurlarının karşılaştırmalı incelenmesi
A comparative analysis of the elements of oppression in the plays of british playwrights Harold Pinter and Martin Crimp
  1. Tez No: 989676
  2. Yazar: FURKAN KAMİL GÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Harold Pinter, Martin Crimp, Baskı, İngiliz Tiyatrosu, Karşılaştırma, Harold Pinter, Martin Crimp, Oppression, British Theatre, Comparison
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında İngiltere'de 1970 sonrasına odaklanılarak çağdaş oyun yazarlarından Harold Pinter ve Martin Crimp'in oyunlarındaki baskı unsurlarının yansımaları karşılaştırılarak incelenmektedir. İngiltere'nin tarihsel sürecini kapsamlı bir şekilde ele alınarak, oyun yazarlarının baskı konusunu nasıl işlediği araştırılmıştır. Harold Pinter'in“One for the Road”oyunundan başlayan ve Martin Crimp'in“Attempts on Her Life”oyununa uzanan süreç, baskı unsurlarının sahne üzerine etkisini bir yol gösterici olarak kullanmayı amaçlamaktadır. Siyasal, toplumsal ve kültürel dönüşümler, tarihsel bir sürecin içerisinde değerlendirilerek, edebi üretime olan etkisi araştırılmakta; özellikle tiyatro metinlerine, baskı ile iktidar ilişkisinin nasıl yansıdığı sorusuna cevap aranmaktadır. Her iki yazar da içinde yaşadıkları çağın siyasi atmosferini sadece bir tema olarak değil, aynı zamanda biçimsel bir yansıma olarak da ele almaktadır. İlk olarak baskının nedenleri, sonuçları ve biçimlerinin tanımlaması yapılarak, incelemenin temelleri oluşturulmuştur. Harold Pinter ve Martin Crimp'in doğumundan yazarlık kariyerlerine uzanan süreç içerisinde yaşadıkları, metinlerine bunların etkisin olabileceği düşünülerek araştırılmıştır. Yaşanılan dönemin gerçekliği düşünülerek her yazarın üçer metni analiz edilmiştir. Tanımlamaları yapılan baskı unsurlarının yansımaları, metin içerisinde bulunmuştur. Yazarların kendi metinleri arasındaki karşılaştırma, birbirini dönemsel olarak takip eden iki yazarın metinlerinin karşılaştırılmasıyla baskı karşısındaki değişim ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the period following 1970 in England and comparatively examines the manifestations of oppression in the plays of contemporary British playwrights Harold Pinter and Martin Crimp. By addressing the historical trajectory of England in a comprehensive manner, the study explores how these playwrights engage with the theme of oppression. The trajectory extends from Harold Pinter's One for the Road to Martin Crimp's Attempts on Her Life, aiming to use the presence of oppressive elements as a guiding thread for understanding their theatrical impact. Political, social, and cultural transformations are evaluated within a historical framework to investigate their influence on literary production—particularly how the relationship between power and oppression is reflected in theatrical texts. Both playwrights approach the political atmosphere of their respective eras not only thematically but also as a formal aesthetic concern. The study begins by defining the causes, consequences, and forms of oppression, thus laying the groundwork for the analysis. The lives of Harold Pinter and Martin Crimp—from their birth to their careers as playwrights—are examined with the assumption that their lived experiences may have shaped their writing. Taking into account the socio-political reality of their times, three plays by each author are analyzed. The reflections of identified oppressive elements are traced within the texts. A comparison is drawn both within each playwright's body of work and between the two writers, who follow one another chronologically, in order to reveal the transformation in their responses to oppression.