Boşanma davalarında sosyal medya hesaplarının ve gelirlerinin hukuki statüsü ve paylaşımı
The legal status and division of social media accounts and their revenues in divorce
- Tez No: 989678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMALE LEYLA BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Hesabı, Dijital Varlık, Boşanma Hukuku, Mal Rejimi, Fikri Mülkiyet, Aile hukuku, Fikri mülkiyet hukuku, Sosyal medya, Social Media Account, Digital Asset, Divorce Law, Matrimonial Property, Intellectual Property, Family law, Intellectual property law, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijitalleşen dünyada sosyal medya hesapları ve dijital içerik gelirlerinin boşanma hukuku çerçevesinde nasıl değerlendirileceğini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital varlıkların mal rejimi kapsamındaki hukuki niteliği, bu varlıkların edinilmiş ya da kişisel mal olarak sınıflandırılması, sosyal medya hesaplarının mülkiyeti, devredilebilirliği ve gelirlerinin paylaşımı, tezde Türk hukuku ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle Türk Medeni Kanunu kapsamında mal rejimi kavramı ve dijital varlıkların bu sistemdeki yeri incelenmiştir. Sosyal medya hesaplarının ve bu hesaplara bağlı dijital içeriklerin mülkiyet hakkı, telif hakkı ve ekonomik değeri analiz edilmiş; Yargıtay kararları ve akademik kaynaklar ışığında mal rejimi tasfiyesindeki konumu tartışılmıştır. Sonuç olarak bu tez, dijital varlıkların yalnızca teknik değil; hukuki, ekonomik ve kişisel yönleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymakta; çağdaş Aile Hukukunun dijitalleşen yaşamla uyumlu hâle getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how social media accounts and digital content revenues are evaluated within the framework of divorce law in an increasingly digitalized world. The legal status of digital assets under the matrimonial property regime, their classification as acquired or personal property, the ownership and transferability of social media accounts, and the sharing of their income are analyzed in light of both Turkish and international law. The study initially discusses the concept of the matrimonial property regime under the Turkish Civil Code and evaluates the status of digital assets within this legal system. The ownership rights, copyright status, and economic value of social media accounts and their content are examined; relevant Court of Cassation rulings and academic literature are used to assess how these assets are treated during property liquidation in divorce proceedings. In conclusion, this thesis highlights that digital assets should be evaluated not only from a technical but also from legal, economic, and personal perspectives. It emphasizes the necessity for modern family law to adapt to the realities of a digital age.