Genç yüzücülere uygulanan kompleks antrenman metodunun çıkış parametrelerine etkisinin kinematik analizi
Kinematic analysis of the effect of complex training method applied to young swimmers on start parameters
- Tez No: 989690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİL DURUKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Kinematik analiz, Yüzme, Biomechanics, Kinematic analysis, Swimming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı 8 hafta süresince uygulanan kompleks antrenman metodunun genç yüzücülerde deney ve kontrol grupları arasında yüzme çıkış parametrelerine yönelik biyomekanik etkilerini belirlemektedir. Araştırmanın katılımcılarını Balıkesir ilinde özel bir spor kulübünde lisanslı olarak yüzme sporu yapan, yaşları 14 -17 yaş aralığındaki genç kategorisindeki 12 erkek ve 12 kadın olmak üzere toplam 24 sporcu oluşturmaktadır. Sporcular, basit rastgele örnekleme yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. 1. Hafta herhangi bir uygulama yapılmadan önce her iki gruptan ön test verileri alınmıştır. Kontrol grubu, antrenörleri tarafından belirlenen standart yüzme antrenmanlarına devam ederken, deney grubuna haftada 1 gün olacak şekilde kompleks antrenman programı uygulanmıştır. 4. hafta sonunda ara test, 8. hafta sonunda ise son test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sporcuların çıkış parametrelerinin değerlendirilmesi amacıyla yüksek çözünürlüklü video kayıt cihazı kullanılmış ve elde edilen görüntüler Kinovea adlı video analiz programı ile incelenmiştir. Toplanan veriler SPSS 30 programına aktarılmış ve analiz için tekrarlı ölçümlerde varyans analizinden (Repeated Measures ANOVA) yararlanılmıştır. Gruplar arası farkların kaynağını belirlemek amacıyla ise Bonfferoni post hoc testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre kompleks antrenman uygulanan deney grubu ile uygulanmayan kontrol grubu arasında uçuş mesafesi parametresinde hem erkek hem kadın yüzücülerde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0.05). Buna karşın uçuş süresi parametresinde her iki cinsiyette de anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Suya giriş açısı parametresinde ise, yalnızca erkek yüzücülerde anlamlı fark tespit edilmiş (p<0.05), kadın yüzücülerde ise anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0.05). Bu sonuçlar, yüzme gibi kısa süreli ve yüksek performans gerektiren yüzme gibi branşlarda kompleks antrenmanın antrenman programlarına entegre edilmesinin sporcu gelişimine önemli katkılar sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the biomechanical effects of 8-week complex training method on the swimming start parameters of young swimmers, comparing an experimental group with a control group. The participants of the study consisted of 24 licensed swimmers (12 male and 12 female) aged between 14 and 17 years, who were actively training at a private sports club in Balıkesir, Turkey. The athletes were randomly assigned to either the experimental or control group using a simple random sampling method. In the first week, pre-test measurements were taken from both groups without any intervention. While the control group continued with their regular swimming training programs as prescribed by their coaches, the experimental group received an additional complex training program once per week. Mid-test measurements were conducted at the end of the 4th week, and post-test measurements at the end of the 8th week. To evaluate the start parameters of the swimmers, high-resolution video recordings were obtained and analysed using the Kinovea video analysis software. The collected data were processed using SPSS version 30, and repeated measures analysis of variance (Repeated Measures ANOVA) was conducted to evaluate the effects over time. To identify the sources of significant differences between groups, Bonferroni post hoc tests were applied. According to the findings, a statistically significant difference was observed in the flight distance parameter between the experimental group (which received complex training) and the control group in both male and female swimmers (p<0.05). However, no significant differences were found in flight time for either gender (p>0.05). Regarding the water entry angle, a significant difference was observed only among male swimmers (p<0.05), while no significant change was found in female swimmers (p>0.05). These results suggest that incorporating complex training into the training programs of athletes may offer substantial benefits in short-duration, high-intensity sports such as swimming.