Fen öğretiminde dijital tasarım ve teknoloji destekli etkinliklerin özel yetenekli öğrencilerin akademik başarılarına ve üst düzey düşünme becerilerine etkisi
The effects of digital design and technology-enhanced activities in science education on the academic achievement and higher-order thinking skills of gifted students
- Tez No: 989689
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: özel yetenekli öğrenciler, teknoloji destekli eğitim, dijital tasarım, başarı, üst düzey düşünme, gifted students, technology-enhanced education, digital design, achievement, higher-order thinking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Fen Öğretiminde dijital tasarım ve teknoloji destekli etkinliklerin özel yetenekli BYF (Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı) öğrencilerinin Yenilenebilir Enerji konusunda akademik başarılarına ve üst düzey düşünme becerilerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmanın yöntemi, karma yöntem yaklaşımı içerisinde açıklayıcı sıralı desen olarak belirlenmiştir. Açıklayıcı sıralı desenin nicel aşamasında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu aşamada veriler; akademik başarı testi, bilimsel yaratıcılık ölçeği, üst biliş düşünme becerileri ölçeği ile toplanmıştır. Desenin nitel aşamasında ise, durum çalışması kullanılmıştır. Nitel veriler için, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, tek yönlü ANOVA , nitel verilerin analizlerinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular doğrultusunda, uygulamalardan sonra özel yetenekli öğrencilerin akademik başarıları, bilimsel yaratıcılıkları ve üst biliş düşünme becerileri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu ortaya konulmuştur. Bu anlamlı farkın hangi gruplar arasında olduğuna bakıldığında ise; akademik başarı ve üst biliş düşünme becerileri bakımından kontrol grubunun, deney gruplarından sadece dijital tasarım yapan grup (Deney Grubu 1) hariç, diğer tüm dijital tasarım ve teknoloji destekli etkinliklerin kullanıldığı deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel yaratıcılık ölçeğinin toplam puanlarında ise tüm deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Elde edilen nitel bulgularda ise, özel yetenekli öğrencilerin dijital tasarım ve teknoloji destekli etkinliklere yönelik olumlu görüş belirttikleri ortaya konulmuştur. Sonuçlar: Akademik başarı son test, bilimsel yaratıcılık son ölçeği, üst biliş düşünme becerileri son ölçeği ve görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda; fen öğretiminde dijital tasarım ve teknoloji destekli etkinliklerin kullanımının, özel yetenekli öğrencilerin Yenilenebilir Enerji konusundaki akademik başarıları, bilimsel yaratıcılıkları ve üst biliş düşünme becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to investigate the effects of digital design and technology-enhanced activities in science education on the academic achievement and higher-order thinking skills of gifted students enrolled in the Individual Talents Recognition Program (BYF) with regard to the topic of Renewable Energy. Method: This study employed an explanatory sequential design within a mixed methods approach. In the quantitative phase of the explanatory sequential design, a quasi-experimental pretest-posttest control group design was utilized. Data in this phase were collected through an academic achievement test, a scientific creativity scale, and a metacognitive thinking skills scale. The qualitative phase employed a case study design, with data collected using a semi-structured interview protocol. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics and one-way ANOVA, while content analysis was applied to the qualitative data. Findings: The findings revealed statistically significant differences in the academic achievement, scientific creativity, and metacognitive thinking skills of gifted students following the implementation. Examination of which groups exhibited these significant differences indicated that, in terms of academic achievement and metacognitive thinking skills, statistically significant differences were found in favor of all experimental groups that utilized digital design and technology-enhanced activities compared to the control group, with the exception of the group that engaged solely in digital design (Experimental Group 1). Regarding total scores on the scientific creativity scale, statistically significant differences were found in favor of all experimental groups. Qualitative findings demonstrated that gifted students expressed positive perceptions toward digital design and technology-enhanced activities. Conclusions: Based on the findings from the academic achievement posttest, the scientific creativity postscale, the metacognitive thinking skills postscale, and interviews, it was concluded that the use of digital design and technology-supported activities in science education has a positive effect on the academic achievement, scientific creativity, and metacognitive thinking skills of gifted students in the field of Renewable Energy.