After Soviet hierarchy: Post-Cold War reorientation of left-behind subordinates in the Middle East
Sovyet hiyerarşisinden sonra: Ortadoğu'da Soğuk Savaş sonrası geride kalan tabi devletlerin yeniden oryantasyonu
  1. Tez No: 989816
  2. Yazar: SERRA CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Ast-üst ilişkileri, Güvenlik stratejileri, Irak, Küçük devlet, Sovyetler Birliği, Soğuk savaş, Suriye, Uluslararası düzen, Yemen, United States of America, Superior and subordinate relationships, Security strategy, Iraq, Small state, Soviet Union, Cold war, Syria, International order, Yemen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Ortadoğu Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Sovyetler Birliği'nin çöküşü, Ortadoğu'da Suriye, Irak ve Güney Yemen dahil olmak üzere Moskova'ya tabi devletlerin yeniden oryantasyon sürecini beraberinde getirdi. Bu tez, söz konusu yeniden oryantasyonun dinamiklerini ve sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, güvenlik sağlayan patronun düşüşüyle birlikte geride kalan tabi devletlere ne olduğuna ve nasıl bir davranış sergilediklerine odaklanmaktadır. Kuramsal olarak hiyerarşi yaklaşımına dayanan bu çalışma, 'hiyerarşi sonrası' için bir teori önermektedir. Hiyerarşi sonrası, patron ile tabi devlet arasındaki hiyerarşik bağların çözülmesiyle ortaya çıkan ve tabi devleti, patronun güvenlik şemsiyesinden yoksun bir dünyada yeniden oryantasyona iten bir 'düzen sonrası' dönemi ifade eder. Bu çalışmanın vakalarında hiyerarşi sonrası dönem üç ayrı örüntü üretmektedir: Suriye'de adaptasyon, Irak'ta avlanma ve Güney Yemen'de yok oluş. Patronu ve onun düzenini kaybetmek, geride kalanların paylaştığı yapısal bir koşul olsa da, hiyerarşi sonrasının nasıl tezahür ettiği vakalar arası farklılık göstermektedir. Bu farklılaşma, hiyerarşi mirasının (örn. patrona bağımlılık) hiyerarşi sonrasını nasıl etkilediğini incelemeyi gerektiren bir sorunsalı doğurmaktadır. Bu doğrultuda çalışma, geride kalan tabi devletlerin hiyerarşi sonrası davranışlarını kuramsallaştırmakta ve karşılaştırmalı tarihsel vaka analizinden hareketle hiyerarşi sonrası döneme dair hipotezler geliştirmektedir. Geride kalan tabi devletlerin yeniden oryantasyon süreci olarak hiyerarşi sonrası olgusu, uluslararası ilişkiler yazınında yeterince çalışılmamış olması bu tezi hem kuramsal hem de ampirik açıdan özgün kılmaktadır. Hiyerarşi literatürü büyük güç hiyerarşileri ve bunların küresel siyasete etkilerinden, tabi devletlerin patron davranışlarına verdikleri tepkilere kadar uzanan çeşitli siyasal olgulara odaklanmıştır. Özetle kurulu hiyerarşileri inceleyen çalışmalara ağırlık verilmiştir. Geride kalan tabi devletlerin davranışlarını inceleyen ve bu davranışları kuramsallaştıran bir çalışmaya ise rastlanılmamıştır.2 Bu nedenle bu tez önceki çalışmaların aksine hiyerarşinin çöküşünün geride kalan tabi devletler üzerindeki etkilerini araştırarak yaygın ancak çalışılmamış bir siyasal olguyu uluslararası ilişkiler literatürüne kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The decline of the Soviet Union ushered into the reorientation process of Moscow's former subordinates, including those in the Middle East such as Syria, Iraq, and South Yemen. This doctoral thesis aims to explore the dynamics of such reorientation and its eventual outcomes. The study centers on what happens to subordinates and how they behave once their security-providing patron fades away. Theoretically anchored in the hierarchy approach, this study proposes a theory of 'after hierarchy'. After hierarchy signifies a post-order period where hierarchical relations between patron and subordinate have disintegrated, forcing the latter to reorient itself in a world devoid of the patron's security shelter. In the cases of this study, after hierarchy brings forth three distinct patterns: adaptation in Syria, falling prey in Iraq, and extinction in South Yemen. While the loss of the patron is a structural condition commonly shared by left-behind subordinates, how after hierarchy plays out, varies from case to case. This variation poses a research puzzle that suggests exploring the legacy of hierarchy such as patron dependence on after hierarchy. In doing so, this study theorizes the after hierarchy behavior of left-behind subordinates and develops hypotheses for after hierarchy deducted from comparative historical case study analysis. Because after hierarchy as the reorientation process of left-behind subordinates remains untapped by international relations (IR) scholarship, this study is a novel endeavor both theoretically and empirically. So far, hierarchy studies have focused on various political phenomena, ranging from great power hierarchies and their implications for global politics to responses from (subordinate) states to hierarchical (patron) behavior. By and large, the field has offered studies that substantially rely on materialized hierarchies. However, no study has hitherto scrutinized, let alone theorize the behavior of left-behind subordinates.1 Therefore, this dissertation is an ambitious attempt to introduce a widespread but unstudied political phenomenon to IR scholarship, which is profoundly linked to hierarchy but investigates, contrary to previous studies, the effects of its downfall on those left behind.