Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı bağlamında Türkiye'nin yenilenebilir enerji uyum politikaları
Türkiye renewable energy adaptation policies in the context of the European Union Green Deal
  1. Tez No: 989859
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa yeşil mutabakatı, normatif güç Avrupa, yeşil teori, yeşil politik ekonomi, iklim değişikliği, iklim güvenliği, European Green Deal, normative power Europe, green theory, green political economy, climate change, climate security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'nin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında yenilenebilir enerjiye dayalı uyum politikasını inceleyerek yapısal, kurumsal, yasal ve finansal engelleri ortaya koymakta; Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için uygulanabilir bir stratejik yol haritası önermektedir. Çalışma, AB mevzuatının Türkiye'nin iç hukukuna uyumunu; enerji piyasaları, finansman modelleri ve sanayi dönüşümüyle birlikte bütüncül bir çerçevede ele almaktadır. Tezin amacı, Türkiye'nin AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yenilenebilir enerjiye dayalı uyum politikasını incelemek, yapısal–kurumsal–yasal engelleri tespit etmek ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için uygulanabilir bir yol haritası sunmaktır. Çalışma, uluslararası ilişkiler disiplininde Yeşil Teori yaklaşımını esas almakta; Ian Manners'ın Normatif Güç Avrupa ve Chad Damro'nun Piyasa Gücü Avrupa çerçevelerini birlikte değerlendirmektedir. Tezin temel varsayımı, Türkiye'nin uyum başarısının yalnızca teknik ve mevzuat uyumuna değil, aynı zamanda normatif, çok taraflı ve güvenlik boyutunu içeren uluslararası strateji geliştirme kapasitesine bağlı olduğudur. Dört bölümden oluşan bu çalışmada sırasıyla: (i) teorik arka plan, (ii) Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Fit for 55 araçları (ETS, CBAM vb.), (iii) Türkiye'nin mevcut durum analizi (kurumsal yapı, politikalar, finansman), (iv) kısa-orta-uzun vadeli politika önerileri sunulmuştur. Bulgular, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinde önemli ilerleme kaydettiğini; ancak SKDM/CBAM baskısı, şebeke altyapısı yetersizlikleri, enerji depolama eksikliği ve Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'nin hukuki altyapısındaki gecikmelerin uyumu zorlaştırdığını göstermektedir. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'nin Yeşil Mutabakat'ta pasif bir uyumcu değil; yenilenebilir enerji potansiyeli ve jeopolitik avantajları sayesinde bölgesel enerji dönüşümünde öncü bir aktör olabileceği ve bunun siyasi gücünü artırabileceği savunulmaktadır. Uyum başarısının, teknik mevzuatın ötesinde normatif, çok taraflı ve iklim güvenliği odaklı uluslararası strateji geliştirme kapasitesine bağlı olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Türkiye's renewable energy-based adaptation policy within the framework of the European Green Deal, identifying structural, institutional, legal, and financial barriers; it proposes a feasible strategic roadmap for Türkiye to achieve its 2053 net-zero emissions target. The study addresses the alignment of EU legislation with Türkiye's domestic law within a comprehensive framework that includes energy markets, financing models, and industrial transformation. The aim of the thesis is to examine Türkiye's renewable energy-based alignment policy within the framework of the EU Green Deal, identify structural, institutional, and legal barriers, and present a feasible roadmap for achieving the 2053 net-zero emissions target. The study is based on the Green Theory approach in the discipline of international relations, evaluating Ian Manners' Normative Power Europe and Chad Damro's Market Power Europe frameworks together. The thesis's fundamental assumption is that Türkiye's success in alignment depends not only on technical and regulatory compliance but also on its capacity to develop an international strategy that encompasses normative, multilateral, and security dimensions. This four-part study presents, in order: (i) the theoretical background, (ii) the European Green Deal and Fit for 55 instruments (ETS, CBAM, etc.), (iii) an analysis of Türkiye's current situation (institutional structure, policies, financing), and (iv) short-, medium-, and long-term policy recommendations. The findings show that Türkiye has made significant progress in its renewable energy capacity; however, SKDM/CBAM pressure, grid infrastructure inadequacies, lack of energy storage, and delays in the legal infrastructure of the National Emission Trading System are hindering compliance. Consequently, the thesis argues that Türkiye can be a leading actor in regional energy transformation and increase its political power through its renewable energy potential and geopolitical advantages, rather than being a passive conformist to the Green Deal. It is emphasized that the success of compliance depends on the capacity to develop normative, multilateral, and climate security-focused international strategies beyond technical legislation.