Türkmen halı motiflerinde konu çeşitliliği ve anlam dünyası
The variety of subjects and the world of meaning in Turkmen carpet motifs
  1. Tez No: 989858
  2. Yazar: NAZOKAT HASANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Turkmen Carpets, Lake Motifs, Ethnic Identity, Cultural Heritage, Motif Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkmen halılarının tarihsel gelişimi, motif analizleri ve etnik kimlik ilişkileri üzerinden kapsamlı bir inceleme sunmaktadır. Türkmen halıcılığı, bölgenin doğal, kültürel ve ekonomik koşullarına bağlı olarak gelişmiş ve hem günlük yaşamda hem de kültürel kimlikte önemli bir yer tutmuştur. Tezde, halı motifleri özellikle“göl”kavramı çerçevesinde boylar arasındaki farklılıklar ve benzerlikler detaylı olarak ele alınmıştır. Arkeolojik buluntular ve tarihsel kaynaklar ışığında Türkmen halıcılığının binlerce yıllık kökleri ve Orta Asya'daki diğer kültürlerle etkileşimleri ortaya konmuştur. Ayrıca, halıların işlevsel, estetik ve sembolik yönleri kültürel bağlamda değerlendirilmiştir. Son olarak, günümüzde Türkmen halılarının ulusal ve uluslararası düzeyde taşıdığı önem ve kültürel miras statüsü tartışılmıştır. Bu çalışma, Türkmen halıcılığının sadece bir el sanatı olmayıp, aynı zamanda bir kimlik ve kültürel ifade biçimi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkmen carpet motifs possess an exceptionally rich and multi-layered subject matter. These motifs represent the belief systems, relationship with nature, everyday objects, and the overall life of the Turkmen people from various perspectives, making them significant artistic elements. Particularly influenced by Islam, Turkmen carpet motifs exhibit tendencies towards abstraction and include stylized forms of mythological figures, natural elements, and everyday items. The Turkmen artist skillfully embedded these elements into motifs, ensuring their transmission across generations. Analyzing these motifs provides valuable insights into the material and spiritual culture of the Turkmen. The core focus of this study is the comprehensive evaluation of this rich motif content.