Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın enerji bağlamında Türkiye'ye etkileri
The effects of the European Green Deal on Turkey in context of energy
  1. Tez No: 914293
  2. Yazar: BEYZA HAZAL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHUNDE HAYIRSEVER TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat, Enerji, Yenilenebilir Enerji, European Union, Green Deal, Energy, Renewable Energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Avrupa Birliği'nin enerji politikaları hem enerji arz güvenliğini sağlama hem de çevresel sürdürülebilirliği artırma çabalarıyla şekillenmiştir. Tarih boyunca AB, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yenilenebilir enerjiye yönelik teşvikleri güçlendirme konusunda önemli adımlar atmıştır. Özellikle 1990'ların başında Maastricht Antlaşması ve 2000'li yılların başında Lizbon Stratejisi ile AB, enerji politikalarını ortaklaştırarak sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odaklı hedefler belirlemiştir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, AB'nin 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine ulaşmayı amaçlayan kapsamlı bir strateji olarak ön plana çıkmaktadır. Bu mutabakat, enerji, ulaşım, sanayi ve tarım gibi sektörlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak ekonomik büyümeyi sürdürülebilirlikle bütünleştirmeyi hedeflemektedir. 55'e Uygun Paket ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi inisiyatifler, AB'nin karbon emisyonlarını azaltma ve enerji verimliliğini artırma çabalarının merkezinde yer almaktadır. Türkiye, AB ile olan ticari ve politik ilişkileri çerçevesinde Yeşil Mutabakat'a uyum sürecine odaklanmıştır. Enerji politikalarını AB standartlarına uyumlu hale getirmek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, enerji verimliliğini yükseltmek ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla stratejiler geliştirmektedir. Bu çalışmanın amacı, AB'nin enerji politikalarının evrimini, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın enerji sektörü üzerindeki etkilerini ve Yeşil Mutabakat'ın Türkiye'nin enerji politikaları üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi çerçevesinde doküman analizi kullanılacaktır. Gelecekteki işbirlikleri; enerji güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme arasında dengeli bir ilişki kurulmasına katkı sağlamakla beraber Türkiye'nin bu dönüşümde aktif rol alması, bölgesel ve küresel enerji politikalarında istikrar ve sürdürülebilirlik açısından kritik bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union's energy policy has been shaped by efforts to ensure security of energy supply and to improve environmental sustainability. Throughout its history, the EU has taken significant steps to diversify energy sources and strengthen incentives for renewable energy. In particular, with the Maastricht Treaty in the early 1990s and the Lisbon Strategy in the early 2000s, the EU harmonised its energy policies to prioritise sustainability and energy efficiency objectives. The European Green Deal stands out as a comprehensive strategy to achieve net-zero greenhouse gas emissions by 2050. This agreement aims to integrate economic growth with sustainability by increasing the use of renewable energy sources in sectors such as energy, transport, industry and agriculture. Initiatives such as the Fit for 55 package and the Carbon Border Adjustment Mechanism are central to the EU's efforts to reduce carbon emissions and improve energy efficiency. Turkey has focused on aligning with the European Green Deal within the framework of its trade and political relations with the EU. It is developing strategies to harmonize its energy policies with EU standards, increase the use of renewable energy sources, enhance energy efficiency, and reduce carbon emissions. The aim of this study is to examine the evolution of the EU's energy policies, the impact of the European Green Deal on the energy sector and the impact of the Green Deal on Turkey's energy policies. Document analysis will be used in the study within the framework of qualitative research methodology. Future collaborations will contribute to establishing a balanced relationship between energy security, environmental sustainability, and economic growth. Moreover, Turkey's active role in this transition will be a critical step toward ensuring stability and sustainability in regional and global energy policies.