Akut iskemik inme varlığında qt interval dispersiyonunun etkilenen vasküler yapı lokalizasyonu ile ilişkisi ve tanısal süreçteki rolü
The relationship between qt interval dispersion and the location of the affected vascular structure in acute ischemic stroke and its role in the diagnostic process
  1. Tez No: 989898
  2. Yazar: GÖZDE YILMAZ MAKİNECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acute cerebrovascular disease, ischemic stroke, QT dispersion, NIHSS score, brain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil serviste iskemik inme tanısı konulan hastalarda QT dispersiyonunun (QTd) tanı sürecine katkısını, damar lokalizasyonu ile ilişkisini, mortalite üzerindeki etkisini ve NIHSS skoru ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Sağlık Bakanlığı Bursa Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde yapılan tek merkezli retrospektif bir çalışmadır. Acil servise 1 Mart 2023- 01 Mart 2024 tarihleri arasında, inme semptomları ile başvuran, beyin bilgisayarlı tomografi (BT), BT anjiografi ya da difüzyon MR tetkiki istenen çalışmamıza uygun hastalar çalışmaya dahil edildi. İskemik inme saptanmış olan hastalar Grup 1 ve görüntüleme sonucunda inme saptanmamış olan hastalar Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Grup 1 ve Grup 2 hastaları; QTd değerleri, NIHSS skoru, GKS düzeyi, görüntüleme sonuçları, laboratuvar parametreleri, ilk 24 saat ve 28 günlük mortalite durumları ile tutulan damar lokalizasyonu açısından karşılaştırıldı. QTd değerinin iskemik inmeyi öngörmesini değerlendirmede ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 94 hasta dahil edildi. Hastaların 48'i Grup 1, 46'sı Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Genel hasta grubunun yaş ortalaması 66,4±15.1 yıl olup, hastaların 50'si (%53,2) kadın, 44'ü (%46,8) erkekti. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Grup 1 hastaların yaş ortalamasının Grup 2'ye göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p<0,001). Grup 1 hastalarının (105,81±29,19) QTd değerinin Grup 2'ye (70,20±18,00) göre anlamlı biçimde daha yüksek olduğu bulundu. ROC analizinde QTd değerinin iskemik inmeyi kestirme eşik değeri 83,50 saptandı. İskemik inmeyi öngörme gücü için AUC değeri 0,86 (%95GA 0,79-0,94) (Duyarlılık: 0,77 Seçicilik: 0,78) olup istatistiki olarak anlamlı bulundu (p=0,000). QTd değeri ile 28 günlük mortalite arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p= 0,056). Tutulan damar lokalizasyonu açısından Grup 1 ve Grup 2 hastaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ayrıca QTd değeri ile NIHSS skoru arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Araştırmada ayrıca, Grup 2 ile karşılaştırıldığında Grup 1 hastalarının daha yüksek oranda konjesif kalp yetmezliği ve afazi sahibi oldukları, daha yüksek oranda RBBB bulgusuna sahip oldukları, daha yüksek oranda yoğun bakımda yattıkları saptandı. İskemik inme hastalarının GKS, PLT ve Ca düzeyleri anlamlı biçimde daha düşük, NIHSS, nabız ve ÜRE düzeyleri ise anlamlı biçimde yüksek bulundu. Sonuç: Araştırmamızda QT dispersiyonunun iskemik inme tanısında anlamlı bir belirteç olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak QTd ile mortalite, damar lokalizasyonu ve NIHSS skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu bulgular, QTd'nin iskemik inmenin tanısında yardımcı bir parametre olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to investigate the contribution of QT dispersion (QTd) to the diagnostic process in patients diagnosed with ischemic stroke in the emergency department, its relationship with vascular localization, its effect on mortality, and its association with the National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) score. Materials and Methods: This study was a single-center retrospective study conducted in the Emergency Medicine Department of Bursa City Hospital, Ministry of Health. Patients who presented to the emergency department with symptoms of stroke between March 1, 2023, and March 1, 2024, and who underwent brain computed tomography (CT), CT angiography, or diffusion-weighted magnetic resonance imaging (MRI) were included in the study. Patients diagnosed with ischemic stroke were classified as Group 1, while patients in whom stroke was not detected on imaging were classified as Group 2. The two groups were compared in terms of QT dispersion (QTd) values, NIHSS scores, Glasgow Coma Scale (GCS) scores, imaging findings, laboratory parameters, 24-hour mortality, 28-day mortality, and the localization of the involved vessel. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was used to evaluate the predictive value of QTd for ischemic stroke. Results: A total of 94 patients were included in the study, of whom 48 were classified as Group 1 and 46 as Group 2. The mean age of the overall study population was 66.4 ± 15.1 years. Of all patients, 50 (53.2%) were female and 44 (46.8%) were male, with no statistically significant difference between the groups in terms of sex distribution (p>0.05). The mean age of patients in Group 1 was significantly higher than that of Group 2 (p<0.001). The QTd value of Group 1 patients (105.81 ± 29.19) was found to be significantly higher than that of Group 2 (70.20 ± 18.00). In the ROC analysis, the optimal cutoff value of QTd for predicting ischemic stroke was determined to be 83.50. The area under the curve (AUC) for predicting ischemic stroke was 0.86 (95% CI: 0.79–0.94), indicating good diagnostic accuracy, and this result was statistically significant (p < 0.001). The sensitivity and specificity were 0.77 and 0.78, respectively. No statistically significant association was found between QTd values and 28-day mortality (p = 0.056). Additionally, no significant correlation was identified between QTd values and NIHSS scores. There was no statistically significant difference between the groups in terms of vascular localization of the involved vessel (p>0.05). When Group 1 was compared with Group 2, patients in Group 1 had a higher prevalence of congestive heart failure and aphasia, a higher frequency of right bundle branch block (RBBB), and a higher rate of intensive care unit admission. Patients with ischemic stroke had significantly lower GCS scores, platelet (PLT) levels, and calcium (Ca) levels, while NIHSS scores, heart rate, and urea levels were significantly higher. Conclusion: Our study, QT dispersion was found to be a significant marker in the diagnosis of ischemic stroke. However, no statistically significant association was identified between QTd and mortality, vascular localization, or NIHSS scores. These findings suggest that QT dispersion may be used as a supportive parameter in the evaluation of ischemic stroke.