Domates üreticilerinin sözleşmeli tarıma ilişkin memnuniyet düzeylerinin ölçülmesi: Şanlıurfa ili Siverek örneği
Measuring the satisfaction levels of tomato producers regarding contract agriculture: The case of Siverek in Sanliurfa
  1. Tez No: 989954
  2. Yazar: ŞİRİN DİLAN GÜLEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi domatesi, Processing tomato
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki domates üreticilerinin sözleşmeli tarıma yönelik tutum ve davranışlarını derinlemesine analiz etmektedir. Araştırmanın temel amacı, üreticilerin sözleşmeli tarım modelini benimseme veya reddetme nedenlerini ortaya koymak ve bu konudaki algılarını, beklentilerini ve karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Tarım sektöründe önemli bir yere sahip olan domates üretiminin, sözleşmeli tarım gibi alternatif modellerle nasıl daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilebileceği sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu bağlamda, çalışma bulgularının hem yerel yöneticilere hem de politika yapıcılara önemli veriler sunması hedeflenmektedir. Araştırmanın ana materyalini, Siverek ilçesinde domates üretimi yapan 59 çiftçi ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, üreticilerin demografik özellikleri, tarımsal faaliyetleri, sözleşmeli tarıma bakış açıları ve bu konudaki memnuniyet düzeylerini ölçmeye yönelik kapsamlı bir soru formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise betimsel istatistikler, güvenilirlik analizi için Cronbach's Alpha katsayısı, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için faktör analizi, gruplar arası karşılaştırmalar için T-testi ve ANOVA, değişkenlerin etkisini belirlemek için ise çoklu doğrusal regresyon analizi gibi ileri istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bu yöntemler sayesinde, üreticilerin tutumlarını etkileyen temel faktörler ve bu faktörlerin birbirleriyle olan ilişkileri nicel olarak ortaya konulmuştur. Çalışmanın bulguları, Siverek'teki domates üreticilerinin genel olarak sözleşmeli tarıma karşı mesafeli bir duruş sergilediğini göstermektedir. Üreticilerin büyük bir çoğunluğunun (%96,6) erkek olduğu, yaş ortalamasının 42,73 olduğu ve önemli bir kısmının (%57,6) herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, çiftçilerin sadece %37,3'ünün bir çiftçi örgütüne üye olması, örgütsüz ve dağınık bir yapının hâkim olduğunu göstermektedir. Faktör analizi sonuçlarına göre, üreticilerin sözleşmeli tarıma yönelik olumsuz tutumlarının arkasında dört temel sorun yatmaktadır: Finansal ve Maliyet Baskısı, Pazarlama ve Tahsilat Sorunları, Piyasa Yapısı Sorunları ve Fiyat İstikrarsızlığı. Özellikle, üreticilerin en çok şikâyet ettiği konuların başında, sözleşmeli tarım modelinde fiyatların önceden belirlenmesidir. Regresyon analizi ise yaş, eğitim durumu ve çiftçi örgütü üyeliği gibi faktörlerin, üreticilerin sözleşmeli tarıma yönelik tutumlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediğini ortaya koymuştur. Genç, eğitimli ve örgütlü çiftçilerin sözleşmeli tarıma daha olumlu yaklaştığı belirlenmiştir. Üreticiler için en büyük caydırıcı faktör, pazar ve fiyat garantisinin olmamasıdır. Bu doğrultuda, çalışmada sözleşmeli tarımın bölgede yaygınlaştırılması için bir dizi öneri sunulmaktadır. Bu öneriler arasında; adil ve şeffaf bir fiyatlandırma mekanizmasının oluşturulması, sözleşme süreçlerinin devlet tarafından denetlenmesi, üreticilere sosyal güvence sağlanması ve çiftçi örgütlerinin güçlendirilerek pazarlık güçlerinin artırılması gibi adımlar yer almaktadır. Bu politikaların hayata geçirilmesiyle, hem üreticilerin gelirlerinin artırılması hem de bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study provides an in-depth analysis of the attitudes and behaviours of tomato producers in the Siverek district of Şanlıurfa towards contract farming. The primary objective of the research is to reveal the reasons why producers adopt or reject the contract farming model and to identify their perceptions, expectations, and the problems they encounter in this regard. It seeks to answer the question of how tomato production, which occupies an important place in the agricultural sector, can be made more efficient and sustainable through alternative models such as contract farming. In this context, the study aims to provide important data for both local administrators and policymakers. The main material of the research consists of data obtained from face-to-face surveys conducted with 59 farmers engaged in tomato production in the district of Siverek. During the data collection process, a comprehensive questionnaire was used to measure the demographic characteristics of the producers, their agricultural activities, their perspectives on contract farming, and their level of satisfaction in this regard. In the analysis of the obtained data, advanced statistical methods were utilised, such as descriptive statistics, Cronbach's Alpha coefficient for reliability analysis, factor analysis to examine the relationships between variables, T-test and ANOVA for intergroup comparisons, and multiple linear regression analysis to determine the effect of variables. Thanks to these methods, the fundamental factors influencing producers' attitudes and the relationships between these factors were quantitatively identified. The findings of the study show that tomato producers in Siverek generally maintain a distant stance towards contract farming. It was found that the vast majority of producers (96.6%) were male, the average age was 42.73, and a significant proportion (57.6%) had no social security. Furthermore, only 37.3% of farmers were members of a farmers' organisation, indicating a predominantly unorganised and fragmented structure. According to the results of the factor analysis, there are four fundamental problems behind producers' negative attitudes towards contract farming: Financial and Cost Pressure, Marketing and Collection Problems, Market Structure Problems, and Price Instability. In particular, the main issue that producers complain about most is the predetermination of prices in the contract farming model. Regression analysis revealed that factors such as age, educational status, and membership in farmers' organisations statistically significantly influence producers' attitudes towards contract farming. Young, educated, and organised farmers were found to have a more positive attitude towards contract farming. The biggest deterrent for producers is the lack of market and price guarantees. In this regard, the study presents a series of recommendations for the widespread adoption of contract farming in the region. These recommendations include steps such as establishing a fair and transparent pricing mechanism, state supervision of contract processes, providing social security for producers, and strengthening farmer organisations to increase their bargaining power. The implementation of these policies aims to both increase producers' incomes and ensure the sustainability of agricultural production in the region.