İzole koroner arter bypass greft cerrahisi uygulanan hastalarda yaşla ilişkili Charlson Komorbidite İndeksi'nin postoperatif sonuçlar ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of the ageadjusted Charlson Comorbidity Index in predicting postoperative outcomes andmortality in patients undergoing isolated coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 989968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KAAN ÖZSİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: ACCI Skoru, Koroner Arter Bypass Greft, Postoperatif Komplikasyon, PoAF, Mortalite, ACCI Score, Coronary Artery Bypass Graft, Mortality, PoAF, Postoperative Complication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Koroner arter hastalığı (KAH), koroner arterlerde aterosklerozun gelişimiyle karakterize edilir. Koroner arter bypass greftleme (KABG), en yaygın yapılan kalp cerrahisidir. KAH yönetiminde temel taşlardan biridir. KABG ihtiyacı olan hastalarda genellikle birden fazla eş hastalık olduğundan, işlem yapılan hastaların ölümünü etkileyen faktörler üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Kardiyovasküler hastalık gelişimi için risk oluşturan komorbid durumlar bütünsel olarak ele alınmalıdır. Yaşlı hastalarda genellikle birden fazla eşzamanlı durum vardır. Bu nedenle, Charlson Comorbidity Index (CCI) dahil olmak üzere komorbidite yükünü değerlendirmek için birçok ölçek geliştirilmiştir. Risk algoritmalarının geliştirilmesi, tüm risk faktörlerini toplamda değerlendirirken ölüm riskini tahmin etmekte de faydalı olmuştur. Bu çalışmanın amacı kardiyak cerrahi pratiğinde henüz yaygın olarak kullanılmayan Age-Adjusted Charlson Comorbidity Index (ACCI) skorunun KABG cerrahisinin postoperatif sonuçlar ve mortaliteyi öngörebilme gücünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif bir çalışma olup izole KABG yapılan 300 hastanın preoperatif demografik ve laboratuvar verileri, peroperatif bulguları, ACCI skoru ve postoperatif takip sürecinde ortaya çıkan sonuçları ve komplikasyonları kayıt altına alınmıştır. Tüm hastalar ACCI skoru 4'ten düşük (grup-1) ve 4 ila 4'ten yüksek olanlar (grup-2) şeklinde iki gruba ayrıldı. Bu skorun postoperatif sonuçlar ve komplikasyonlar ile arasında korelasyon olup olmadığı ve bunları öngörebilmedeki etkinliği araştırıldı. Bulgular: Grup-2'deki hastalarda PoAF (Postoperatif atriyal fibrilasyon), ABY vii (Akut böbrek yetmezliği) ve mortalite gelişimi daha sık görülmüştür (sırasıyla P=0.005, P=0.001, P=0.023). Yine aynı grupta postoperatif ekstübasyon süresi ve hastanede kalış süreleri daha uzun olduğu saptanmıştır (sırasıyla P=0.015, P=0.019). ACCI skoru ile postoperatif ABY gelişimi ve mortalite arasında pozitif korelasyon olduğu görülmüştür (P<0.001). Benzer şekilde ACCI skoru ile ekstübasyon zamanı, yoğun bakım ve hastanede kalış süresi; inotrop, İABP (İntraaortik balon pompası) ve HD (Hemodiyaliz) gereksinimi; PoAF ve inme gelişimi arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır (sırasıyla P=0.001, P=0.046, P=0.002, P=0.029, P=0.024, P=0.007, P=0.001, P=0.047). ACCI ile postoperatif ECMO (Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu) gereksinimi, pnömoni ve deliryum gelişimi arasında istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon görülmemiştir (sırasıyla P=0.158, P=0.074, P=0.233). Sonuçlar: Çalışmamızda ACCI skorunun postoperatif dönemde gelişebilecek ABY ve inme gibi komplikasyonlar, ekstübasyon zamanı, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri; inotrop, İABP ve HD gereksinimi ile anlamlı korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Özellikle PoAF ve mortaliteyi istatiksel olarak anlamlı şekilde öngörebildiği görülmüştür. Bu nedenlerden ötürü koroner arter cerrahisi klinik pratiğinde diğer risk modalitelerine katkı sağlamak amacıyla kullanıma girmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Coronary artery disease (CAD) is characterized by the development of atherosclerosis in the coronary arteries. Coronary artery bypass grafting (CABG) is the most commonly performed cardiac surgery. It is one of the cornerstones in the management of CAD. Since patients who need CABG often have more than one comorbidity, extensive research has been conducted on the factors affecting the death of patients undergoing the procedure. Comorbid conditions that pose a risk for developing cardiovascular disease should be addressed holistically. Elderly patients often have more than one concurrent condition. For this reason, many scales have been developed to assess the burden of comorbidity, including the Charlson Comorbidity Index (CCI). The development of risk algorithms has also been useful in estimating the risk of death while evaluating all risk factors in total. The aim of this study was to reveal the predictive power of the Age-Adjusted Charlson Comorbidity Index (ACCI) score, which is not yet widely used in cardiac surgery, to predict postoperative outcomes and mortality of CABG surgery. Materials and Methods: Our study was a prospective study and included preoperative demographic and laboratory data, peroperative findings, ACCI score, and postoperative follow-up results and complications of 300 patients who underwent isolated CABG. All patients were divided into two groups as those with ix ACCI scores less than 4 (grup-1) and 4 to higher than 4 (grup-2). It was investigated whether this score was correlated with postoperative outcomes and complications and its effectiveness in predicting them. Results: In Group-2, patients were more likely to develop PoAF (Postoperative atrial fibrillation), AKI (Acute renal injury), and mortality (P=0.005, P=0.001, P=0.023, respectively). Postoperative extubation time and hospital stay were longer in the same group (P=0.015, P=0.019, respectively). There was a positive correlation between ACCI score and postoperative AKI development and mortality (P<0.001). Similarly, with the ACCI score, extubation time, intensive care and hospital stay; inotrope, IABP ( İntraaortic baloon pump) and HD (Hemodialysis) requirement; There was a significant correlation between PoAF and stroke development (P=0.001, P=0.046, P=0.002, P=0.029, P=0.024, P=0.007, P=0.001, P=0.047, respectively). There was no statistically significant correlation between ACCI and postoperative ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) requirement, pneumonia, and delirium development (P=0.158, P=0.074, P=0.233, respectively). Conclusion: In our study, the ACCI score was determined by the factors that may develop in the postoperative period such as AKI and stroke, extubation time, intensive care and hospital stay; inotrope was found to be significantly correlated with IABP and HD requirement. In particular, it was observed that it could predict PoAF and mortality statistically significantly. For these reasons, we think that it will be useful to be used in coronary artery surgery clinical practice to contribute to other risk modalities.