Elektif izole koroner arter baypas greft cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif ölçülen NLR, PLR, GLR ve SII indekslerinin mortalite üzerindeki prediktif değeri: Retrospektif çalışma
Predictive value of perioperatively measured NLR, PLR, GLR and SII indices on mortality in patients undergoing elective isolated coronary artery bypass graft surgery: A retrospective study
  1. Tez No: 997008
  2. Yazar: ARAS YİĞİT BALYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN UZUNDERE, DR. SELEN TOPALEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Glukoz-lenfosit oranı, Koroner arter baypas greft cerrahisi, Mortalite, Nötrofil-lenfosit oranı, Platelet-lenfosit oranı, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, Coronary artery bypass grafting, Glucose-to-lymphocyte ratio, Mortality, Neutrophil-to-lymphocyte ratio, Platelet-to-lymphocyte ratio, Systemic immune-inflammation index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif izole koroner arter baypas greft cerrahisi (KABG) operasyonu geçiren hastalarda perioperatif dönemde ölçülen hematolojik inflamasyon indeksleri olan nötrofil-lenfosit oranı (NLR), platelet-lenfosit oranı (PLR), glukoz-lenfosit oranı (GLR) ve sistemik immün-inflamatuar indeksin (SII) 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki prediktif değerleri araştırılmıştır. Ayrıca bu parametrelerin postoperatif komplikasyonlar (örneğin atriyal fibrilasyon, akut böbrek hasarı, solunum yetmezliği) ve yoğun bakım ile hastane kalış süreleri üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde 2020–2024 yılları arasında elektif izole KABG operasyonu geçiren 400 hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastalar, postoperatif 30 günlük mortalite durumlarına göre iki gruba ayrılmıştır. Tüm hematolojik ve biyokimyasal parametreler preoperatif ve postoperatif dönemde kaydedilmiş, mortalite ile ilişkileri istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Analizlerde Student t-testi, Ki-kare testi, Kaplan–Meier sağkalım analizi ve Cox regresyon modeli kullanılmış, p<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada preoperatif dönemde üre, kreatinin ve GFR düzeylerinin mortalite ile anlamlı ilişki gösterdiği, postoperatif dönemde ise üre, kreatinin, GFR, platelet, GLR ve laktat düzeylerinin mortaliteyle güçlü biçimde ilişkili olduğu saptanmıştır. Postoperatif GLR artışı ve SII düşüklüğü akut böbrek hasarı gelişimiyle anlamlı ilişki göstermiştir. Ayrıca Euroscore II değerleri eksitus olan hastalarda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, kardiyak cerrahi geçiren hastalarda böbrek fonksiyon testleri, Euroscore II, postoperatif laktat, platelet ve GLR'nin erken mortaliteyi öngörmede güçlü prognostik belirteçler olduğunu göstermektedir. Bu indekslerin rutin değerlendirmelere eklenmesinin, yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the predictive value of hematological inflammation indices—namely neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), glucose-to-lymphocyte ratio (GLR), and systemic immune-inflammation index (SII)—for 30-day mortality in patients undergoing elective isolated coronary artery bypass grafting (CABG). Additionally, the effects of these parameters on postoperative complications (such as atrial fibrillation, acute kidney injury, and respiratory failure) as well as intensive care unit (ICU) and hospital length of stay were evaluated. Materials and Methods: This retrospective study was conducted on 400 patients who underwent elective isolated CABG between 2020 and 2024 at the University of Health Sciences Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Department of Anesthesiology and Reanimation. Patients were divided into two groups according to 30-day postoperative mortality status. All hematological and biochemical parameters were recorded in both preoperative and postoperative periods, and their relationships with mortality were analyzed statistically. Student's t-test, Chi-square test, Kaplan–Meier survival analysis, and Cox regression models were used for statistical evaluations, with a p-value of <0.05 considered statistically significant. Results:In the preoperative period, urea, creatinine, and GFR levels were found to be significantly associated with mortality. In the postoperative period, urea, creatinine, GFR, platelet count, GLR, and lactate levels showed strong correlations with mortality. An increase in postoperative GLR and a decrease in SII were significantly associated with the development of acute kidney injury. Moreover, EuroSCORE II values were significantly higher in patients who died. Conclusion: The findings of this study indicate that renal function tests, EuroSCORE II, postoperative lactate, platelet count, and GLR are strong prognostic predictors of early mortality in patients undergoing cardiac surgery. Incorporating these indices into routine perioperative evaluation may help in the early identification of high-risk patients.