KKTC 'DEKi U15 FUTBOLCULARININ FMS VE FUTBOLSAHA TESTLERĠ DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI
KKTC 'DEKĠ U15 FUTBOLCULARININ FMS VE FUTBOLSAHA TESTLERĠ DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI
- Tez No: 989977
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FERİT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: FMS Testleri, Futbol Saha Testleri, U15, KKTC, FMS test, Soccer Field Tests, U15, TRNC
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
KKTC 'DEKĠ U15 FUTBOLCULARININ FMS VE FUTBOL SAHA TESTLERĠ DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI Mesut BATIHAN Yüksek Lisans Tezi, 2016 DANIġMAN: Prof. Dr. MUSTAFA FERĠT ACAR Bu araĢtırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde U15 futbol liginde müsabakalara katılan 74 sporcunun FMS (Fonksiyonel Hareket Görüntüleme) test değerlerinin Futbol Saha Testleri değerlerine etkisinin saptanması amaçlanmıĢtır. AraĢtırmaya katılan denek grubunu KKTC U15 futbol liginde lisanslı olup, lig boyunca haftada en az iki antrenman ve iki resmi müsabaka yapan, 4 kulüpten toplam 74 futbolcu oluĢturmaktadır. Katılımcıların yaĢ ortalamaları 14.18 0.817 yıl futbol deneyimleri ve filiz lisans yaĢı temel alındığında ortalamaları 2.18 0.817 'dir. Testler yapılmadan önce tüm katılımcılarla karĢılıklı konuĢularak her katılımcıya test programı ile ilgili karĢılaĢabilecek risk ve güçlükleri içeren bilgiler verildi. Katılımcıların yaĢlarının 18 'den küçük olmasından dolayı ailelerin ve antrenörlerin izninin alınmasına yönelik federasyonla iĢbirliğiyle hazırlanan form katılımcıların ailelerine ve antrenörlerine okutturulup aileler tarafından imzalanmıĢ ve daha sonra teste tabi tutulmuĢtur. Katılımcılar teste baĢlamadan önce FMS testi için hazırlanan formları doldurup daha sonra hijyenik ortam hazırlanarak sırayla 7 bölümden oluĢan FMS testlerine standart bir ısınma uygulandıktan sonra alınmıĢtır. Daha sonra katılımcıları futbol sahasına iv alarak Futbol Saha Testlerini yapmak için sırasıyla Zelenka Testi, Top Sektirme Testi, Top Sürme Testi ve Ġsabetli ġut Testleri uygulanmıĢtır. Verilerin analizi için; IBM SPSS 20.0 Ġstatistik programıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıĢtır. Katılımcıların FMS Testi ve Futbol Saha Testleri incelendiğinde; FMS testleri toplam değerlerinin ortalamasının, Futbol Saha Testlerinden Zelenka Testi ve Top Sürme Testi ile (P<0,05) düzeyinde istatistiksel açıdan anlamlı bir iliĢki ortaya koyduğu görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF THE FMS and SOCCER FIELD TEST VALUES OF SOME U-15 AGE CATEGORIES IN TRNC Mesut BATIHAN, Master Thesis, 2016 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Ferit ACAR In this research, it was aimed to determine the effect of FMS (Functional Movement Screen) tests over the Soccer Field Tests through 74 football players who participated in U15 Football League in TRNC (Turkish Republic of North Cyprus). The subject who are 74 football players from 4 different football clubs have the sportsman licenses, training and formal match twice a week in TRNC Football League. The average of participants has 14.18 0.817 years soccer experience, and the average of license age is 2.18 0.817 years. Before testing we talked to all participants individually, each participant was informed about the risks and difficulty of the test by sharing information mutually. Due to the age of participants under 18, the form which was prepared together with the Football Federation about the permission of participating, was signed by their families. Creating hygienic platform to apply 7 sections of FMS test was prepated before participants filled out the form then they started to be test. It was about Zelenka test, ball skipping test, ball dribbling test, and appropriate shooting test. For analysis on data; in package program of IBM SPSS Statistics 20.0 Version, Pearson Correlation Analysis was used. The results of this analysis showed that there is significant correlation (p< 0.05) between the results of FMS test and Zelenka Test, Ball Dribbling Test respectively.