Nonextensive Entropies impact onto Black Holes and Holography
Nonekstensif Entropilerin Kara Delikler ve Holografi Üzerindeki Etkisi
- Tez No: 989978
- Danışmanlar: PROF. DR. MARİUSZ PRZEMYSłAW DąBROWSKİ, DR. HUSSAİN GOHAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rölativist kozmoloji, Relativistic cosmology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Szczecın
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çeşitli nonekstensif entropi formülasyonlarını ve bunların kara delik termodinamiği ile kozmoloji üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bekenstein--Hawking entropisi, Boltzmann--Gibbs sistemlerinin hacimle ölçeklenme özelliğini ihlal ederken olay ufku alanıyla holografik ölçeklenmeyi koruyarak temelde nonekstensif bir davranış sergiler. Tsallis-$q$ entropisi, R\'{e}nyi entropisi, Sharma--Mittal entropisi, Kaniadakis-$\kappa$ entropisi, Tsallis--Cirto entropisi ve Barrow entropisi gibi çeşitli nonekstensif formulasyonlar kapsamında, radyasyon seyreklikliği dâhil olmak üzere kara delik termodinamiğinin karşılaştırmalı bir analizini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Genelleştirilmiş Belirsizlik İlkesi (GUP) kökenli düzeltmeleri dâhil ederek bu entropik çerçevelerin yüksek enerji davranışını inceliyoruz. Bunun yanında, bu nonekstensif entropilerin Holografik Karanlık Enerji (HDE) modeli üzerindeki etkileri aracılığıyla kozmolojik sonuçlarını ele alıyoruz. Son olarak, çeşitli nonekstensif entropileri Tip Ia Süpernovaları, kozmik kronometreler, Kozmik Mikrodalga Arka Planı, Baryon Akustik Salınımları ve Gama-Işını Patlamaları gibi güncel kozmolojik gözlemlerle sınadığımız HDE için genelleştirilmiş bir formalizm geliştiriyoruz.
Özet (Çeviri)
This work investigates multiple nonextensive entropic formulations and their implications for black hole thermodynamics and cosmology. The Bekenstein-Hawking entropy exhibits fundamentally nonextensive behaviour, violating the volume scaling property of Boltzmann-Gibbs systems while maintaining holographic scaling with horizon area. We conduct a comparative analysis of black hole thermodynamics including radiation sparsity, across several nonextensive frameworks such as Tsallis-$q$ entropy, R\'{e}nyi entropy, Sharma-Mittal entropy, Kaniadakis-$\kappa$ entropy, Tsallis-Cirto entropy, and Barrow entropy. We further investigate the high-energy behaviour of these entropic frameworks by incorporating corrections derived from the Generalized Uncertainty Principle (GUP). Additionally, we examine the cosmological consequences of these nonextensive entropies through their impact on Holographic Dark Energy (HDE) model. We develop a generalised formalism for HDE in which we test various nonextensive entropies against current cosmological observations including Type Ia Supernovae, Cosmic chronometers, Cosmic Microwave Background, Baryon Acoustic Oscillations, Gamma-Ray Burst.