Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli endüstrilerde ergonomik risklerin değerlendirilmesi
Assessment of ergonomic risks in low hazardous, hazardous and high hazardous industries
  1. Tez No: 990007
  2. Yazar: DEVRAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KEMAL ÖZFIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Ergonomik riskler, İş sağlığı, Ergonomics, Ergonomic risks, Occupational health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı tehlike sınıflarında yer alan meslek gruplarında çalışan bireylerin maruz kaldığı ergonomik risklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda az tehlikeli sınıfta yer alan ofis çalışanları, tehlikeli sınıfta diş hekimliği ve çok tehlikeli sınıfta gemi teknikerliği örneklem olarak seçilmiştir. Her meslek grubunda görev yapan birer katılımcının iş ortamında yürüttüğü faaliyetler gözlemlenerek duruşsal analizler yapılmış ve bu analizler sonucunda iş görenlerin ergonomik risk düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmada; ROSA, RULA, REBA, OWAS ve WERA gibi yaygın kullanılan ergonomik değerlendirme yöntemleri uygulanmıştır. Özellikle WERA yönteminin Türkçeye uyarlanarak kullanılması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara özgün bir katkı sağlamaktadır. Bu yöntemler yardımıyla iş görenlerin vücut postürleri analiz edilmiş, her yöntemin risk tespit düzeyi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Böylece, farklı yöntemlerin aynı iş kollarında ne ölçüde etkili olduğu gözlemlenmiş ve her meslek için en uygun değerlendirme aracının hangisi olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, aynı meslek grubu üzerinde iki farklı değerlendirme metodu kullanılarak yapılan araştırmalarda metotlar arası farklılıklar olabildiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda en geçerli ve etkili sonucu elde edebilmek için birden fazla metodun bir arada kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle çalışma, ergonomik risklerin azaltılmasına yönelik yapılan araştırmalara çözüm önerileri sunmakta ve benzer alanlardaki gelecekteki araştırmalara rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to evaluate the ergonomic risks faced by individuals working in occupational groups classified under different hazard levels. In this context, the profession of law was selected to observe the ergonomic risks for the low-hazard class, dentistry for the hazardous class, and marine technician for the high-hazard class. The activities performed by one participant from each profession were observed in their respective work environments, and postural analyses were conducted. Based on these analyses, the ergonomic risk levels of the workers were determined. In the study, commonly used ergonomic assessment methods such as ROSA, RULA, REBA, OWAS, and WERA were applied. Notably, the adaptation of the WERA method into Turkish provides an original contribution to researches on occupational health and safety field. By using these methods, worker's body postures were analyzed, and the risk detection levels of each method were comparatively evaluated. In this way, the effectiveness of different methods in the same occupational fields was observed, and findings were obtained regarding which assessment tool is the most appropriate for each profession. As a result of the study, it was observed that different assessment methods applied to the same occupational group can yield varying results. In this context, it was concluded that using multiple methods in combination is necessary to obtain the most valid and effective outcomes. Therefore, the study offers solution-oriented recommendations for reducing ergonomic risks and aims to being a guide for future researches in similar fields.