Hekimlerin göç etme motivasyonları, yaşam ve kariyer memnuniyetlerinin göç etme niyetleri üzerine etkisi
Pphysicians' motivations for migration and the effect of life and career satisfaction on their intention to migrate
- Tez No: 990013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA FATMA BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri Pazarlaması, İç Müşteri, Göç, Beyin Göçü Hekim Göçü, Healthcare Marketing, Internal Customer, Migration, Brain Drain, Physician Migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın anlam arayışı, varoluşundan itibaren kesintisiz biçimde süregelen temel bir ihtiyaçtır. Birey, yaşamının amacını, dünyadaki yerini ve varoluşunun gerekçesini kavrama eğilimindedir. Yaşamda değerli ve anlamlı unsurların belirlenmesi, bunlara bağlanılması ve kişinin yaşam enerjisinin bu doğrultuda yönlendirilmesi, insan doğasının doğal bir parçasıdır. Bu anlamın bulunamadığı durumlarda ise birey çeşitli içsel çatışmalarla karşılaşabilmekte, psikolojik huzursuzluklar yaşayabilmekte ve varoluşsal boşluk hissi derinleşerek yaşam enerjisinin azalmasına yol açabilmektedir. Dolayısıyla, bireyin yaşamına anlam kazandırma süreci kritik bir önem taşımaktadır (Karayel 2019: 1). Viktor E. Frankl'ın yaklaşımına paralel olarak, hekimler de yaşamlarına anlam atfetme arayışı içindedir ve bu anlamı bulamadıklarında farklı coğrafyalara yönelme eğilimi gösterebilmektedirler. Buna ek olarak, göç olgusu tarih boyunca insanın zorlukları aşma iradesinin güçlü bir yansıması olarak görüldüğünden (Özcan 2017: 183), hekimlerin daha anlamlı, tatmin edici ya da uygun koşullar sunan ülkelere yönelmeleri, bu bağlamda açıklanabilir bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlık hizmetlerinin var oluşu hekimlerin verimli çalışmasına bağlıdır. Bu nedenle hekimlerin haklarına kavuşamaması, aşırı iş yükü, çalışma süresinin uzunluğu, hekim başına düşen hasta sayısının fazlalığı, verilen sağlık hizmetinin kalitesinin sürekli düşmesi, sağlıkta örgütlenme ve yönetimdeki zafiyetler, bu zafiyetlerin giderilmesi istendiğinde mobbing ile karşılaşmaları, gelecek kaygısı, büyük şehirlerde konut problemi, küçük şehirlerde sosyalleşme problemleri, homojen olmayan kültür, hekimlere yönelik şiddet olaylarının artması, şiddetin cezasız kalması, sosyokültürel yapının bozulması, hekimlerin göç kararı almasında etkili olacaktır. Hekim göçü aynı zamanda beyin göçü kapsamına da girdiğinden, hekim göçünün anlaşılabilmesi için göçün tarihçesi, nedenleri, göç kuramları, beyin göçü ve nedenlerinin de bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle tezde, sağlık hizmetlerinin sunucusu olan hekimlerin göç etme durumları incelenmek istenmiştir. Bu nedenle sağlık hizmetleri pazarlaması, iç müşteri ve hekim göçü kavramları ile ilgili literatür taraması yapılmış, ülkemizde hekim göçünün diğer çalışmalardaki sonuçları incelenmiştir. Tezin araştırma amacı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet sunan hekimlerin yaşam ve kariyer doyumları, göç etme motivasyonları ve göç etme niyetleri arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Tezde araştırma yöntemi olarak tanımlayıcı ve açıklayıcı yöntemler kullanılmış veriler, birincil veri toplama tekniklerinden yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Toplam 391 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular birlikte değerlendirildiğinde, kariyer memnuniyetinin düşüklüğünün göç eğilimini güçlendiren temel etkenlerden biri olduğu, ancak yaşam memnuniyetinin göç olgusu üzerinde belirleyici bir rol oynamadığı görülmektedir. Buna karşılık, göç etme motivasyonunun hem göç etme niyetiyle güçlü ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğu hem de göç kararını en yüksek düzeyde açıklayan değişken olarak öne çıktığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, bireylerin göç etme davranışında psikolojik ve motivasyonel unsurların belirleyici ağırlığını vurgulayarak literatürdeki mevcut eğilimlerle uyumlu bir görünüm sunmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, politika yapıcılara, sağlık hizmetleri uygulayıcılarına, sağlık hizmeti pazarlaması literatürüne, akademisyenlere ve öğrencilere konu ile ilgili katkıda bulunulmuş, bakış açısı kazandırmak adına bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The human search for meaning is a fundamental need that has persisted uninterruptedly since existence. Individuals tend to grasp the purpose of their lives, their place in the world, and the reason for their existence. Identifying valuable and meaningful elements in life, connecting to them, and directing one's life energy accordingly is a natural part of human nature. When this meaning is not found, individuals may encounter various internal conflicts, experience psychological unrest, and a deepening sense of existential emptiness, leading to a decrease in life energy. Therefore, the process of giving meaning to an individual's life is of critical importance (Karayel 2019: 1). In line with Viktor E. Frankl's approach, physicians also seek to attribute meaning to their lives, and when they fail to find this meaning, they may tend to turn to different geographies. Furthermore, since migration has been seen throughout history as a powerful reflection of human will to overcome challenges (Özcan 2017: 183), physicians' tendency to seek out countries that offer more meaningful, satisfying, or favorable conditions is understandable in this context. The existence of healthcare services depends on the efficient work of physicians. Therefore, physicians' failure to achieve their rights, excessive workload, long working hours, the high number of patients per physician, the continuous decline in the quality of healthcare services, weaknesses in healthcare organization and management, the encounter of mobbing when attempting to address these weaknesses, anxiety about the future, housing problems in large cities, socialization problems in smaller cities, a nonhomogeneous culture, increased violence against physicians, impunity for violence, and the deterioration of the sociocultural structure will all influence physicians' decision to migrate Because physician migration also falls under the umbrella of brain drain, understanding physician migration requires understanding the history of migration, its causes, migration theories, brain drain, and its causes. Therefore, this thesis aims to examine the migration patterns of physicians who provide healthcare services. Therefore, a literature review was conducted on the concepts of healthcare marketing, internal customer, and physician migration, and the results of other studies on physician migration in our country were examined. The research objective of this thesis is to evaluate the relationships between life and career satisfaction, migration motivation, and migration intentions among physicians serving at Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital. Descriptive and explanatory methods were used as research methods, and data was collected through a face-to-face survey, a primary data collection technique. When the findings from the research are evaluated together, it appears that low career satisfaction is one of the main factors reinforcing migration intentions, while life satisfaction does not play a decisive role in migration. Conversely, it was determined that migration motivation has a strong and positive relationship with migration intentions and stands out as the variable that most strongly explains the migration decision. These results highlight the decisive influence of psychological and motivational factors on individuals' migration behavior, providing a view consistent with current trends in the literature. Based on the findings, contributions to the topic are made to policy makers, healthcare practitioners, healthcare marketing literature, academics, and students, and some suggestions are offered to provide perspective.