Dijital hastane sistemleri üzerine çalışan görüşlerinin analizi: Nitel bir araştırma
Analysis of employees views on digital hospital systems: A qualitative research
  1. Tez No: 990012
  2. Yazar: İLAYDA İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK SEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital hastane, dijitalleşme, hastane çalışanı, nitel araştırma, Digital hospital, digitalization, hospital worker, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla iş süreçlerinin, hizmetlerin ve üretim faaliyetlerinin dijital ortama aktarılmasını ifade etmektedir. Sağlık sektöründe dijitalleşme; hasta kayıtlarının yönetimi, tanı ve tedavi süreçlerinin yürütülmesi ile hizmet sunumunun elektronik sistemler aracılığıyla daha etkin, hızlı ve sistematik biçimde gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu araştırmada, hastane çalışanlarının dijital hastane sistemlerinin kullanımına yönelik deneyimleri üzerindeki etkileri, sağlık çalışanlarının görüşleri doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülmüş olup veriler tema analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma grubunu, EMRAM Seviye 6 sertifikasına sahip Malatya Şehit Mehmet Kılınç Ağız ve Diş Hastanesi ile EMRAM sertifikasına sahip olmayan Malatya Battalgazi Devlet Hastanesinde görev yapan yönetici/sorumlu, doktor, hemşire, idari personel ve teknisyen pozisyonlarındaki toplam 15 hastane çalışanı oluşturmaktadır. Bulgular, tam donanımlı dijital hastane sistemlerinin iş süreçlerini hızlandırdığı, hata oranlarını azalttığı, bilgiye erişimi kolaylaştırdığı ve çalışan memnuniyetini artırdığı yönünde katılımcı ifadeleriyle desteklenmiştir. Buna karşılık, tam donanımlı olmayan dijital hastanelerde manuel olarak yürütülen bazı işlemlerin iş yükünü artırdığı, veri bütünlüğünü zayıflattığı ve çalışan memnuniyetini olumsuz etkilediği yine katılımcı görüşlerinden elde edilmiştir. Sonuç olarak, dijitalleşmenin sağlık hizmetlerinde verimliliği artırdığı, çalışan performansını desteklediği, işlem süreçlerinde doğruluk ve standardizasyonu güçlendirdiği ve hizmet sunumunun daha hızlı, düzenli ve etkin biçimde yürütülmesine katkı sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Digitalization refers to the transfer of business processes, services, and production activities to a digital environment through the use of information and communication technologies. In the healthcare sector, digitalization enables the management of patient records, the execution of diagnostic and treatment processes, and the delivery of services more effectively, quickly, and systematically through electronic systems. This research examines the effects of digital hospital systems on the experiences of hospital employees, using a qualitative research method based on the opinions of healthcare professionals. This study was conducted using a qualitative research approach, and the data were analyzed using thematic analysis. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. The research group consisted of a total of 15 hospital employees in managerial/supervisory, doctor, nurse, administrative staff, and technician positions working at Malatya Şehit Mehmet Kılınç Oral and Dental Hospital, which has EMRAM Level 6 certification, and Malatya Battalgazi State Hospital, which does not have EMRAM certification. The findings are supported by participant statements indicating that fully equipped digital hospital systems accelerate business processes, reduce error rates, facilitate access to information, and increase employee satisfaction. Conversely, participant feedback indicated that some manual processes in inadequately equipped digital hospitals increased workload, weakened data integrity, and negatively impacted employee satisfaction. In conclusion, it was demonstrated that digitalization increased efficiency in healthcare, supported employee performance, strengthened accuracy and standardization in process procedures, and contributed to faster, more organized, and effective service delivery.