Fen ve eğitim fakültesi öğrencilerinin 'Matematik yapmak' hakkındaki düşüncelerinin incelenmesi
An examination of science and education faculty students' view about 'Doing mathematics'
  1. Tez No: 990022
  2. Yazar: HATİCE İKBAL AŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Öğretmen adayları, Mathematics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, Fen ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin matematik yapmak hakkındaki algı ve düşüncelerini belirlemek ve bu algı ve düşüncelerin fakülte, bölüm, sınıf düzeyi ile cinsiyete göre nasıl değiştiğini incelemektir. Katılımcıların matematik yapmaya yönelik düşünceleri, matematiğe yönelik bakış açılarıyla ilişkilidir. Alan ve pedagojik alan derslerinin bu düşünceler üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda çalışma, lisans programlarındaki matematik dersi yoğunluklarına göre öğrencilerin matematik yapmaya yönelik algı ve düşüncelerinin belirlenmesi ve farklı değişkenler açısından incelenmesiyle alana katkı sağlamaktadır. Karma araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada nicel kısımda kesitsel tarama, nitel kısımda durum deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubunu, maksimum çeşitlilik örnekleme ile belirlenen bir devlet üniversitesinin 2024-2025 güz döneminin birinci ve dördüncü sınıf lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Katılımcılar; Matematik Bölümü (MB), İlköğretim Matematik Öğretmenliği (İMÖB), Sınıf Öğretmenliği (SINÖB), Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (SOBÖB) Bölümlerindedir. Veriler; Matematik Yapmaya Yönelik Algı Ölçeği (MYYAÖ), Matematik Yapmaya Yönelik Görüş Belirleme Anketi (MYYGBA) ve yarı-yapılandırılmış mülakatla toplanmıştır. Nicel veriler çıkarımsal ve betimsel istatistiksel analizlerle nitel veriler içerik analiziyle analiz edilmiştir. Sonuçlar, katılımcıların matematik yapmaya yönelik algılarının fakülteye göre değişmediğini ancak ölçeğin tamamında ve bazı alt faktörlerinde bölüme, sınıf düzeyine ve cinsiyete göre değiştiğini göstermektedir. Katılımcılar matematik yapmanın; günlük hayatla ilişkilendirme, matematiksel muhakeme, problem çözme, matematik dilini kullanabilme gibi kavramsal üst düzey eylemlerin yanında; kuralları bilme/ezberleme, alışkanlık, ders başarısı, aritmetiği bilme odaklı alt düzey işlemsel eylemleri ve matematiği/öğretmenini sevme gibi duyuşsal özellikleri içerdiğini düşünmektedir. İleriki çalışmalarda, öğrencilerin aldıkları dersler boyunca matematik yapmaya yönelik düşünceleri boylamsal olarak incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to determine the perceptions and views of students in the Faculty of Science and Education on doing mathematics and to examine how these perceptions and views vary according to faculty, department, grade level, and gender. Participants' views on doing mathematics are related to their perspectives on mathematics. It is known that content and pedagogical content courses have an effect on these views. In this context, the study contributes to the field by determining students' perceptions and views about doing mathematics according to the intensity of mathematics courses in undergraduate programs and examining them in terms of different variables. In the study, a cross-sectional survey was used in the quantitative part, and a case study design was used in the qualitative part. The study group consisted of freshmen and senior students of the fall semester of 2024-2025 of a state university, determined by maximum diversity sampling. Participants are in the Department of Mathematics (MB), Department of Elementary Mathematics Teaching (IMOB), Department of Primary Teaching (SINOB), and Department of Social Studies Teaching (SOBOB). Data were collected through the Perception Scale on Doing Mathematics (MYYAO), Questionnaire on Doing Mathematics (MYYGBA), and semi-structured interviews. Quantitative data were analyzed inferential and descriptive statistics and qualitative data were analyzed content analysis. The results show that participants' perceptions on doing mathematics did not vary according to faculty, but varied according to the department, grade level, and gender on the entire scale and some of its sub-factors. Participants consider that doing mathematics involves not only higher-level conceptual actions such as relating mathematics to daily life, engaging in mathematical reasoning, problem solving, and using mathematical language, but also lower-level procedural actions such as knowing/memorizing rules, habit, achieving course success, and knowing arithmetic, as well as affective characteristics such as liking mathematics/teacher. In future studies, students' views on doing mathematics can be examined longitudinally throughout the courses they take.