Veli, öğretmen ve çocukların gözünden okul dışı öğrenme
Out-of-school learning from the perspective of parents, teachers and children
- Tez No: 990021
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Okul öncesi eğitim, Out-of-school learning, Preschool education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul dışı öğrenme ortamlarının okul öncesi dönemdeki çocukların gelişim alanlarına katkıları; veli, öğretmen ve çocuk görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla desenlenmiş olup olgubilim (fenomenoloji) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Sivas il merkezinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, bu kurumlara devam eden 5–6 yaş grubu çocuklar ve çocuğu okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ebeveynlerden oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, okul dışı öğrenme ortamlarının çocukların bilişsel, sosyal, duygusal ve psikomotor gelişimlerini destekleyici bir rol üstlendiğini göstermiştir. Veliler bu ortamları, çocukların çevresel farkındalık kazandıkları, öğrenmelerini somutlaştırdıkları ve aile bağlarını güçlendirdikleri ortamlar olarak değerlendirmiştir. Öğretmenler, okul dışı öğrenme etkinliklerinin yaparak-yaşayarak öğrenmeyi desteklediğini; ancak maddi, idari ve çevresel sınırlılıklar nedeniyle uygulamada güçlükler yaşandığını belirtmiştir. Çocuklar ise bu etkinlikleri eğlenceli, öğretici ve keşif dolu süreçler olarak tanımlamış; özellikle açık hava ve kültürel etkinliklerden büyük keyif aldıklarını ifade etmiştir. Sonuç olarak, okul dışı öğrenme ortamları, öğrenmeyi sınıfın ötesine taşıyarak çocuklara çevreyle etkileşim kurma, deneyimleme ve kalıcı öğrenme fırsatı sunan etkili bir pedagojik araç niteliğindedir. Araştırma, bu ortamların eğitim programlarına daha sistematik biçimde entegre edilmesi, öğretmenlerin uygulamalı hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi ve velilerin farkındalık düzeylerinin artırılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the contributions of out-of-school learning environments to the developmental areas of preschool children, based on the perspectives of parents, teachers, and children. The study was designed using a qualitative research approach and employed the phenomenological method. The study group consisted of teachers working in preschools affiliated with the Ministry of National Education in Sivas city center during the 2024-2025 academic year, 5-6 year old children attending these institutions, and parents whose children attended preschools. Data were collected using semi-structured interview forms and analyzed using content analysis. The findings showed that out-of-school learning environments play a supportive role in the cognitive, social, emotional, and psychomotor development of children. Parents evaluated these environments as places where children gain environmental awareness, concretize their learning, and strengthen family bonds. Teachers stated that out-of-school learning activities support learning by doing; however, difficulties were encountered in their implementation due to material, administrative, and environmental limitations. Children, on the other hand, described these activities as fun, educational, and discovery-filled processes. They stated that they particularly enjoyed outdoor and cultural activities. In conclusion, out-of-school learning environments are an effective pedagogical tool that takes learning beyond the classroom, offering children opportunities to interact with their environment, experience things, and learn lasting knowledge. The research emphasizes the need for more systematic integration of these environments into educational programs, support for teachers with practical in-service training, and increased awareness among parents.