Cahit Sıtkı Tarancı, Didem Madak ve Nilgün Marmara'nın eserlerindeki yaşam ve ölüm algılarının Geştalt Terapi bağlamında incelenmesi
An examination of perceptions of life and death in the works of Cahit Sıtkı Tarancı, Didem Madak, and Nilgün Marmara within the context of Gestalt Therapy
- Tez No: 990024
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARIÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam, Ölüm, Life, Death
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Cahit Sıtkı Tarancı'nın“Ziya'ya Mektuplar”,“Otuz Beş Yaş Bütün Şiirleri”isimli eserleri; Didem Madak'ın“Al'lar Ağacı”,“Grapon Kağıtları”,“Pulbiber Mahallesi”isimli eserleri ve Nilgün Marmara'nın“Defterler”,“Kağıtlar”isimli eserleri, yazarların deneyimleri yoluyla edindikleri değerler olan“yaşam”ve“ölüm”konuları, Geştalt Terapi bağlamında incelenerek değerlendirilmiştir. Öncelikle yazarların yaşam öykülerinden yola çıkarak edindikleri yaşam ve ölüm algısının, kelime seçimlerine, kurdukları cümlelere ve ifade biçimlerine olan yansıması, Geştalt Terapi ve temel kavramlarını içeren bir bağ ile incelenmiştir. Çünkü Geştalt Terapi, yaşantısal kavramları temele alarak, bireyin ruhsal dünyasını anlamlandırmaya çalışır. Geştalt Terapi'nin vurguladığı duyguların yaşanmasından ziyade şimdi ve burada hissedilmesinin önemi, bu eserlerde yer alan ifade şekilleri dikkate alınarak yaşam ve ölüm kavramları bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Cahit Sıtkı Tarancı's“The Sun After the Rain”,“Letters to Ziya”,“Thirty Five Years Old All Poems”; Didem Madak's“Al'lar Ağacı”,“Grapon Papers”,“Pulbiber Neighborhood”; and Nilgün Marmara's“Defterler”,“Kağıtlar”are evaluated by addressing the issues of 'life' and“death”, which are the values that the authors have acquired through their experiences, in the context of Gestalt Therapy. First of all, the reflection of the authors' perception of life and death based on their life stories on their word choices, sentences and forms of expression is analyzed in a context that includes Gestalt Therapy and its basic concepts. This is because Gestalt Therapy tries to make sense of the individual's mental world based on experiential concepts. The importance of feeling emotions here and now rather than experiencing them, which is emphasized by Gestalt Therapy, has been evaluated in the context of the concepts of life and death by taking into account the forms of expression in these works.