Turizm evliliklerinin sosyal mübadele teorisi perspektifinden değerlendirilmesi
An evaluation of tourism marriages from the perspective of social exchange theory
  1. Tez No: 990033
  2. Yazar: KEREM KARDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BİRDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Sosyoloji, Tourism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm sosyolojisi, Tourism sociology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm, kültürlerarası temasın yoğun yaşandığı özgün bir platform olarak, farklı kültürlerden bireyler arasında yakın ilişkilerin gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bu çalışma, turizm çalışanları ile yabancı turistler arasında bu platformda gelişen evlilikleri ve göç ile birlikte ortaya çıkan sosyo-kültürel uyum ve çift uyumu süreçlerini Sosyal Mübadele Teorisi çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Karma yöntemle yürütülen araştırma, kartopu örnekleme yoluyla ulaşılan 106 katılımcıdan (%79'u erkek) toplanan nicel veriler ile 11 katılımcıyla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeleri analiz etmektedir. Doğrulayıcı faktör analizi, Revize Edilmiş Sosyo-Kültürel Uyum Ölçeği'nin beş faktörlü yapısının bu özgün bağlamda üç faktörlü bir yapıya (Sosyal-Duygusal Uyum ve İşlevsellik; Çevresel ve Toplumsal Katılım; Dilsel ve İdari Yeterlilik) dönüştüğünü ortaya koymuştur. Bulgular, sosyo-kültürel uyum ile çift uyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir ilişkiyi ortaya koymuştur. Nitel analizler, turizm sektörü deneyiminin bir“kültürlerarası etkileşim hazırlık okulu”işlevi gördüğünü ve burada kazanılan kültürel sermayenin göç sonrası uyum süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştırdığını göstermiştir. Dilsel ve İdari Yeterlilik ile çift uyumu arasında paradoksal bir negatif ilişki (β = -0.157) tespit edilmiş olup, bu durum gelişmiş dil becerilerinin ilişkisel güç dinamiklerini dönüştürebileceğine işaret etmektedir. Katılımcıların karmaşık maliyet-fayda analizleri yaparak kârlı olarak algıladıkları yaşam projeleri inşa ettikleri görülmüştür. Çalışma, turizm evliliği olgusunu akademik literatüre kazandırarak, kültürlerarası ilişkiler, göç çalışmaları ve aile dinamikleri alanlarında kuramsal ve pratik önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca, turizm sektörünün kültürlerarası etkileşimdeki bu özgün rolünü ortaya koyarak literatüre katkıda bulunmakta ve kültürlerarası aile danışmanlığı ile göç politikalarındaki uygulamalar için değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tourism serves as a distinctive platform for intense intercultural contact, fostering the development of close relationships between individuals from different cultural backgrounds. This study aims to investigate marriages that emerge within this context between tourism employees and foreign tourists, alongside the subsequent socio-cultural adaptation and dyadic adjustment processes following migration, through the theoretical framework of Social Exchange Theory. Employing a mixed-methods approach, the research analyzes quantitative data collected from 106 participants (79% male) accessed via snowball sampling, as well as in-depth interviews conducted with 11 participants. Confirmatory factor analysis revealed that the five-factor structure of the Revised Socio-Cultural Adaptation Scale transformed into a three-factor structure within this unique context (Socio-Emotional Adaptation and Functionality; Environmental and Social Participation; Linguistic and Administrative Competence). The findings demonstrate a statistically significant and strong relationship between socio-cultural adaptation and dyadic adjustment. Qualitative analyses indicate that prior experience in the tourism sector functions as an“intercultural interaction preparatory school,”where acquired cultural capital significantly facilitates post-migration adaptation processes. A paradoxical negative relationship (β = -0.157) was identified between Linguistic and Administrative Competence and dyadic adjustment, suggesting that advanced language skills may transform relational power dynamics. Participants were found to engage in complex cost-benefit analyses, constructing life projects they perceived as profitable. By introducing the phenomenon of tourism marriage to academic literature, this study contributes theoretical and practical insights to the fields of intercultural relations, migration studies, and family dynamics. Furthermore, it highlights the unique role of the tourism sector in intercultural interaction and offers valuable implications for intercultural family counseling and migration policy applications.