A mapping study of geotechnical soil properties of Tunceli province centre using GIS
Tuncelı̇ ı̇l merkezı̇nin geoteknı̇k zemı̇n özellı̇klerı̇nin CBS ile harı̇talanması çalışması
  1. Tez No: 990035
  2. Yazar: SONER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tunceli, haritalandırma, CBS, SPT, geoteknik, Tunceli, mapping, GIS, SPT, geotechnics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojisinin mühendislik projelerinde kullanılması oldukça önemlidir, çünkü verimliliği artırır, zaman kazandırır ve maliyetleri düşürür. CBS, arazi verilerini haritalama, veri depolama ve analiz etme görevlerinde kritik bir rol oynar ve bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Haritalar, veriler ve analitik yetenekleri entegre ederek mühendislere projenin sonuçlarını daha iyi görselleştirme, erişim sağlama ve paylaşma avantajları sunar, bu da nihayetinde proje kalitesini artırır. Zemin özelliklerini anlamak, binaların ve altyapının planlanması, inşası ve uzun vadeli güvenliği açısından temel bir öneme sahiptir. Bu, zemin taşıma kapasitesi, sıvılaşma riski, kayma dalgası hızı gibi faktörlerin belirlenmesini içerir ve bu özelliklere dayalı olarak zemin seçimi hakkında bilinçli kararlar almayı içerir. Bu çalışmada, şehir planlama amaçları için Tunceli Belediye İmar Müdürlüğü tarafından talep edilen, farklı derinliklerdeki (3.0, 4.5, 7.5, 9.0 ve 15 m) sondaj kuyularının SPT-N değerlerinin incelenmesine odaklanılmıştır. Zemin bilgileri, laboratuvar test sonuçları ve 96 sondaj noktasından elde edilen jeolojik bilgilerin kapsamlı bir analizi gerçekleştirilmiştir. CBS yazılımı kullanılarak, sondaj verileri, laboratuvar deney sonuçları ve jeofizik test sonuçlarından türetilen hesaplamalar kullanılarak geoteknik haritalar oluşturulmuştur. SPT-N değerlerinin, taşıma kapasitesinin, kayma dalgası hızının, zemin büyütmesinin, hakim titreşim periyodunun ve ülkelerin deprem kodlarına dayalı olarak zemin sınıflandırmalarının değerlendirmeleri dahil olmak üzere çeşitli analizler, haritalama faaliyetleri ve değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, çalışma alanında SPT-N değerlerinin 35'i aşan bir yaygınlığını ortaya koymaktadır. Zemin taşıma kapasitesi değerlendirmeleri, Terzaghi & Peck ve Meyerhof hesaplama yöntemleri kullanılarak 300-600 kN/m2 aralığında sonuçlar vermiştir. Özellikle Cumhuriyet, Moğultay ve Atatürk mahallelerinde 1.5 metre derinlikte daha düşük taşıma kapasitesi değerleri gözlemlenmiştir. Ayrıca, çalışma alanının merkezi bölümünde, Atatürk, Cumhuriyet ve Moğultay mahallelerini içeren sıvılaşma riski olabileceği, diğer alanların sıvılaşmaya-cağı tespit edilmiştir. 30 metre derinlikte hesaplanan kayma dalgası hızı değerleri, 286 m/sn ile 1271 m/sn arasında değişmektedir. Çalışmanın sonuçlarına herhangi bir kesin olmayan veri noksanlığının etki edebileceği önemlidir, zira analizler kapsamında toplanan verilerin doğru olduğu varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
The utilization of Geographic Information System (GIS) technology is highly significant in engineering projects as it improves efficiency, saves time, and reduces costs. GIS plays a crucial role in various tasks such as map-ping land data, storing and analyzing data, and facilitating information sharing. By integrating maps, data, and analytical capabilities, engineers benefit from enhanced visualization, accessibility, and shareability of project outcomes, ultimately leading to improved project quality. Understanding soil properties is fundamental in the planning, construction, and long-term safety of buildings and infrastructure. It involves determining factors like soil bearing capacity, susceptibility to liquefaction, shear wave velocity, and making informed decisions about soil selection based on these properties. In this study, a comprehensive analysis of geotechnical soil data, laboratory test results, and geological information from 96 borehole sites was conducted. The focus was on examining SPT-N values at different depths of the boreholes (3.0, 4.5, 7.5, 9.0, and 15 m) commissioned by the Tunceli Municipality Urban and City Planning Provincial Director for urban planning purposes. Geotechnical maps were created using ArcGIS software by calculations derived from borehole data, laboratory soil tests, and geophysical testing results. Various assessments, mapping activities, and analyses were carried out, including evaluations of SPT-N values, bearing capacity, shear wave velocity, soil amplification, dominant vibration period, and soil classifications based on earthquake codes such as NEHRP, EUROCODE8, and TBDY-2019. The study findings revealed a prevalence of SPT-N values exceeding 35 within the study area. Soil bearing capacity assessments were conducted using the Terzaghi & Peck and Meyerhof calculation methods, yielding a range of 300-600 kN/m2. Notably, lower bearing capacity values were observed at a depth of 1.5 meters in certain areas such as the central, eastern, Cumhuriyet, Moğultay, and Atatürk neighborhoods. Furthermore, a liquefaction risk was identified in the central part of the study area, encompassing Atatürk, Cumhuriyet, and Moğultay neighbor-hoods, while the remaining areas were classified as having“non-liquefiable”soils. Shear wave velocity calcula-tions conducted at a depth of 30 meters yielded values ranging from 286 m/s to 1271 m/s. It is important to acknowledge that any inaccuracies in the geotechnical borehole data could impact the results of the study, as the analysis assumes that the data collected is both valid and representative.