Ordu ili altınordu ilçesine ait zemin özelliklerinin haritalandırılması ve geoteknik analizi
Mapping and geotechnical analysis of soil properties of altinordu district of ordu province
- Tez No: 996587
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIKA NİLAY KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ordu ili Altınordu ilçesi, zemin özellikleri, geoteknik analiz, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), zemin sınıflandırması, haritalandırma, Altınordu district of Ordu province, soil properties, geotechnical analysis, Geographic Information Systems, soil classification, mapping
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasında, Ordu İli Altınordu İlçesi için zeminlerin özelliklerinin haritalandırılması ve geoteknik analizi yapılmıştır. Yapılan çalışma Ordu ilinde nüfus yoğunluğunun ve kentleşmenin en fazla olduğu ilçe olması sebebiyle Altınordu ilçesi sınırlarını içermektedir. Önce, çalışma bölgesi olan Altınordu ilçesinin coğrafi konumu, iklimi, sosyo-ekonomik ve demografik yapısı incelenip tanıtılmıştır. Bunun yanında bu alanın jeolojik özelliklerine, bölgedeki tarihsel deprem etkinliğine ve doğal afet risklerine değinilmiştir. Daha sonra, çalışma kapsamında Altınordu Belediyesi'nden ve Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden ilçe belediye sınırları içerisinde yapılmış olan arazi ve laboratuvar deneylerine dayalı zemin etüt raporları ile sondaj verileri ışığında bir veri tabanı oluşturulmuştur. 80 adet sondaj kuyusundan alınan veriler, coğrafi bilgi sistemi yöntemi kullanılarak çözümlenip tablolar haline getirilmiştir. Burada Altınordu ilçesinin imar planına esas jeolojik-geoteknik etüt raporları da detaylı olarak incelenmiş ve bölgenin mühendislik jeolojisi, geoteknik parametreleri, sıvılaşma potansiyeli gibi kritik unsurlar analiz edilmiştir. Son olarak, elde edilen bu veriler bir bütün halinde yorumlanmış ve CBS programlarından QGIS ile işlenerek zemin özelliklerinin tematik haritalandırılması yapılmıştır. Bu haritalandırmalarda; formasyon dağılımları, sondaj derinlikleri, yeraltı su seviyesi yükseklikleri, düzeltilmiş SPT-N değerleri, ortalama kayma dalgası hızları, sıvılaşma potansiyeli ve yerel zemin sınıfları incelenmiştir. Bölgede hangi zemin türlerinin baskın olduğu ve diğer mühendislik parametrelerinin farklılık gösterdiği alanlar görsel olarak sunulacak olup bu çalışmanın yeni projelerin planlama aşamasında dikkate alınarak daha sağlıklı yapılaşma imkânı sağlaması, yeterli ve güvenilir arazi kullanımı ile kentsel planlamada yol gösterici olması amaçlanmıştır. Bu tez kapsamında ulaşılan bulgular, mevcut literatürde yer alan benzer çalışmalarla karşılaştırılmış ve sonuçların tutarlılığı değerlendirilerek doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the mapping of soil properties and a geotechnical analysis were conducted for the Altınordu District of Ordu Province. The scope of the study encompasses the boundaries of the Altınordu district, selected due to its status as the district with the highest population density and urbanization rate within Ordu Province. Initially, the geographical location, climate, socio-economic status, and demographic structure of the study area, the Altınordu district, were examined and presented. In addition, the geological characteristics of the area, historical seismic activity in the region, and natural disaster risks were addressed. Then, a database was compiled within the scope of the study, utilizing borehole data and soil investigation reports based on field and laboratory tests conducted within the district boundaries, obtained from the Altınordu Municipality and Ordu Metropolitan Municipality. Data derived from 80 boreholes were analyzed using Geographic Information System (GIS) methods and tabulated. In this context, the geological-geotechnical survey reports forming the basis of the Altınordu district zoning plan were examined in detail, and critical factors such as the engineering geology, geotechnical parameters, and liquefaction potential of the region were analyzed. Finally, the obtained data were interpreted holistically and processed using QGIS software to generate thematic maps of the soil properties. These mappings examined formation distributions, borehole depths, groundwater levels, corrected SPT-N values, average shear wave velocities, liquefaction potential, and local soil classes. By visually presenting the areas where specific soil types predominate and where other engineering parameters vary, this study aims to serve as a guide for urban planning and adequate, reliable land use. Ultimately, it is intended to facilitate safer structural development by being taken into consideration during the planning phases of new projects. The findings obtained within the scope of this thesis were compared with similar studies in the existing literature, and the consistency of the results was evaluated and verified.