Toplumsal bütünleşme faktörü olarak dini semboller: İslam dini örneği
Religious symbols as a factor in social integration: The case of Islam
- Tez No: 990044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, dini semboller, toplumsal bütünleşme, İslam, aidiyet, dayanışma, kimlik, Sociology of religion, religious symbols, social integration, Islam, belonging, solidarity, identity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dini semboller, inanan bireyler arasında aidiyet, dayanışma ve güven duygularını pekiştiren, bütünleştirici bir sosyal bağ işlevi görmektedir. Bu semboller, inanç dünyasının bir çeşit dışavurumu olmasının yanı sıra aynı zamanda toplumsal kimliğin oluşumunda, kültürel sürekliliğin sağlanmasında ve toplumsal düzenin korunmasında da etkin rol oynamaktadır. Dini semboller, İslam toplumlarında da kutsal değerlerin birer temsili ve toplumsal bütünleşmeyi, dayanışmayı ve kimlik bilincini güçlendiren dinamik birer unsur olarak değerlendirilmektedir. İslam dininde hilal, Kâbe, mescit, ezan, ibadet biçimleri ve dini kıyafetler gibi semboller, bireyleri ortak bir inanç etrafında birleştirerek toplumsal aidiyet bilincini güçlendirmekte, farklı sosyal gruplar arasında dayanışma ve iş birliği ortamı oluşturmaktadır. Bu yönüyle dini semboller, birey ve toplum arasında manevi bir köprü kurarak sosyal yapının istikrarına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma, toplumsal bütünleşme faktörü olarak dini sembollerin rolünü İslam Dini örneği üzerinden incelemeyi ve sembollerin toplumsal yapı içindeki birleştirici etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, alan yazın taraması yöntemiyle yürütülmüş olup, konuya ilişkin klasik ve modern kaynaklar incelenerek İslam toplumlarında sembollerin tarihsel, kültürel ve dini anlam katmanları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious symbols serve as an integrative social bond that strengthens feelings of belonging, solidarity, and trust among believers. These symbols are not only an expression of the world of faith, but also play an active role in the formation of social identity, ensuring cultural continuity, and preserving social order. In Islamic societies, religious symbols are not only considered representations of sacred values, but also a dynamic element that strengthens social integration, solidarity, and identity awareness. In Islam, symbols such as the crescent moon, the Kaaba, the mosque, the call to prayer, forms of worship, and religious clothing unite individuals around a common faith, strengthening their sense of social belonging and creating an environment of solidarity and cooperation among different social groups. In this respect, religious symbols contribute to the stability of the social structure by establishing a spiritual bridge between the individual and society. This study aims to examine the role of religious symbols as a factor in social integration using the example of Islam and to reveal the unifying effects of symbols within the social structure. The study was conducted using the literature review method, examining classical and modern sources on the subject to reveal the historical, cultural, and religious meanings of symbols in Islamic societies. This study aims to examine the role of religious symbols as a factor in social integration using the example of Islam and to reveal the unifying effects of symbols within the social structure. The study was conducted using a literature review method, and classical and modern sources on the subject were examined to evaluate the historical, cultural, and religious layers of meaning of symbols in Islamic societies.