Finansal göstergelerin tüketici güveni üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Türkiye örneği
Examining the impact of financial indicators on confidence: The case of Türkiye
- Tez No: 990043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ÖZEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Güven Endeksi, Consumer Confidence Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de tüketici güven endeksi (TGE) ile tüketici kredisi faiz oranı (TKFO), mevduat faiz oranı (MVFO) ve reel efektif döviz kuru (REDK) arasındaki uzun dönemli ilişkileri ve nedensellik bağlarını incelemektir. Çalışmada 2014:01–2024:12 dönemine ait aylık veriler kullanılmış, serilerin durağanlık özellikleri klasik birim kök testleri ile birlikte yapısal kırılmaları dikkate alan testler aracılığıyla analiz edilmiştir. Bai–Perron çoklu kırılma testi sonucunda üç önemli kırılma dönemi belirlenmiş; bu nedenle Carrion-i Silvestre (2009) çoklu kırılmalı birim kök testi temel alınarak serilerin bütünleşme dereceleri değerlendirilmiştir. Seriler arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığı Maki (2012) çoklu kırılmalı eşbütünleşme testi ile sınanmış ve uzun dönemli bir ilişkinin mevcut olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uzun dönem katsayıları FMOLS, DOLS ve CCR tahmin yöntemleri ile elde edilmiş; sonuçlar TKFO'nun TGE üzerinde negatif, MVFO ve REDK'nin ise pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı etkiler yarattığını göstermiştir. Ayrıca Toda–Yamamoto nedensellik analizi, değişkenler arasında çift yönlü güçlü nedensellik bağları bulunduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, Türkiye'de tüketici güveninin finansal göstergelerle güçlü ve çok boyutlu bir etkileşim içinde olduğunu göstermekte ve literatürdeki mevcut bulgularla büyük ölçüde uyumlu olmakla birlikte, özellikle REDK'nin TGE üzerindeki pozitif yönlü etkisine ilişkin sonuçlarıyla özgün katkı sunmaktadır. Çalışmanın bulguları, tüketici güveninin finansal piyasalardaki dalgalanmalar ve ekonomik beklentiler açısından politika yapıcılar için önemli bir gösterge olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to investigate the long-run relationships and causal linkages between the Consumer Confidence Index (CCI) and consumer loan interest rate (CLIR), deposit interest rate (DİR), and real effective exchange rate (REER) in Turkey. The study employs monthly data covering the period 2014:01–2024:12. The stationarity properties of the series are examined by conventional unit root tests as well as tests that account for structural breaks. The Bai–Perron multiple structural break test identifies three significant break dates, leading to the application of the Carrion-i Silvestre (2009) unit root test with multiple breaks. The existence of a long-run relationship is assessed using the Maki (2012) cointegration test with multiple breaks, which confirms cointegration among the variables. Long-run coefficients are estimated through FMOLS, DOLS, and CCR approaches. The results indicate that TKFO has a negative and statistically significant effect on the CCI, while MVFO and REER exert positive and significant effects. Furthermore, the Toda–Yamamoto causality analysis reveals strong bidirectional causality relationships among the variables. These findings suggest that consumer confidence in Turkey is strongly and multidimensionally linked with financial indicators. While largely consistent with the existing literature, the positive long-run effect of REER on consumer confidence provides an original contribution. The results highlight the importance of consumer confidence as a key indicator for policymakers in monitoring financial market fluctuations and shaping economic expectations.