Uçuş ekibinde toplam kalite yönetimi ve iş performansı algısı: Bir havayolu şirketi örneği
Perception of total quality management and job performance among flight crew: An airline company example
  1. Tez No: 990061
  2. Yazar: YASİN YAVUZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAHAR ONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Sivil Havacılık, Transportation, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Aviation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havayolu sektörü, ekonomik durgunluktan bu yana en ciddi krizle karşı karşıyadır. Endüstriler, Toplam Kalite Yönetimi ilkelerini uygulayarak bakım yönetimindeki aralıksız artışın etkisiyle mücadele etmek amacıyla yeni teknolojiden yararlanmakta ve çalışma prosedürlerini değiştirmektedir. Birçok havayolu şirketi, hızla büyüyen havacılık pazarında rekabetçi kalabilmek için bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunun farkına varmıştır. Havayolu endüstrisinde kalite yönetiminin temel özü, müşterileri memnun edecek hizmetler sunmak, bu da tekrar satın almayı sağlayarak kuruluşun satışlarını ve karlılığını arttırmaktır. İyi bir müşteri memnuniyeti sağlamanın temeli, güvenli bir yolculuk sağlamaktır. Ancak endüstrilerin sanal hedefi, üretim aşamasından depolamaya, yer hizmetlerinden bakıma, eğitimden müşteri hizmetlerine, yasa ve yönetmeliklere ve İşletme birimine kadar yeni teknolojileri uygulayarak kar elde etmek olacaktır. Bu çalışmada ise temel amaç uçucu personelde toplam kalite yönetimi ve iş performansı algısını incelemektir. Bu inceleme için nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, havacılık sektöründe görev yapan 384 uçucu personelden (kabin memurları ve pilotlar) oluşmaktadır. Veriler, görev ve bağlamsal iş performansını ölçen ölçekler ile Toplam Kalite Yönetimi algısına ilişkin yapılandırılmış formlar aracılığıyla toplanmış ve SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri gibi istatistiksel yöntemlerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The airline industry is facing the most serious crisis since the economic recession. Industries are using new technology and changing their working procedures to combat the impact of the continuous increase in maintenance management by implementing the principles of Total Quality Management. Many airlines have realized that some changes are inevitable in order to remain competitive in the rapidly growing aviation market. The basic essence of quality management in the airline industry is to provide services that satisfy customers, which in turn increases the sales and profitability of the organization by generating repeat purchases. The basis for providing good customer satisfaction is to provide a safe journey. However, the virtual goal of the industries will be to make profits by implementing new technologies from production to storage, from ground services to maintenance, from training to customer services, laws and regulations, and the Business unit. The main purpose of this study is to examine the perception of total quality management and job performance among flight personnel. This study was conducted using a quantitative research method, and data were collected through a structured questionnaire. The sample of the study consists of 384 flight crew members (cabin crew and pilots) working in the aviation sector. Data were obtained via validated scales measuring task and contextual performance, as well as perceptions of Total Quality Management, and analyzed through SPSS software. Statistical techniques such as exploratory and confirmatory factor analyses were employed in the analysis process.