Havacılık sektöründe ekip kaynak yönetiminin emniyet iklimi üzerine etkileri: Uçuş ekibi örneği
The effects of safety managament system and crew resource management on safety climate in aviation: A flight crew example
- Tez No: 990060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAHAR ONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık işletmeleri, Ticari havacılık, Civil aviation companies, Commercial aviation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, havacılık sektöründe ekip kaynak yönetiminin (EKY) emniyet iklimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, uçuş ekiplerinin EKY algılarını ve bu algıların uçuş emniyet kültürüne katkılarını ortaya koymaktır. Literatür taraması sonucunda EKY'nin yalnızca pilotlara yönelik bir program olmaktan çıktığı, kabin memurlarının da emniyet zincirinin kritik bir unsuru olduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen araştırma modeli, anket uygulamalarıyla test edilmiş ve istatistiksel analizler yoluyla değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, EKY'nin emniyet iklimi üzerinde pozitif ve anlamlı etkiler yarattığını; özellikle iletişim, koordinasyon ve karar verme becerilerinin uçuş ekibinin emniyet algısını güçlendirdiğini göstermiştir. Çalışmanın sonuçları hem teorik hem de uygulamalı düzeyde havacılık işletmeleri için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of Crew Resource Management (CRM) on the safety climate in the aviation sector, focusing particularly on flight crew members. The primary aim of the study is to examine flight crew perceptions of CRM and their contribution to the development of flight safety culture. Literature review reveals that CRM has evolved beyond being solely pilot-oriented and has become an integral training program for all operational personnel, with flight crew playing a critical role in the safety chain. The proposed research model was tested through survey applications and analyzed using statistical methods. Findings indicate that CRM has a positive and significant impact on safety climate; in particular, communication, coordination, and decision-making skills were found to enhance the safety perception of flight crew. The study provides valuable implications for aviation organizations at both theoretical and practical levels.