Ferrosenil içeren kalkon ve izoksazol bileşiklerinin sentezi, yapısal, elektronik ve antikanser özelliklerinin araştırılması
Synthesis of ferrocenil-containing chalcone and isoxazole compounds and investigation of their structural, electronic and anticancer properties
- Tez No: 990081
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY SAYIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Kalkonlar, Mide kanseri, İzoksazolin, Ferrocence, Chalcones, Isoxazoline
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Mide kanseri, dünyada kanser hastalarında dördüncü önde gelen ölüm nedenidir. Son yıllarda HSP90'ın kanser tedavisinde etkili hedef olduğu ve FDA onaylı bir inhibitörünün bulunmadığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle birçok araştırmacının ve ticari şirketin ilgisini çekmektedir. Bugüne kadar HSP90 inhibitörü olarak birçok bileşik sınıfı araştırılmış olup, bu proje önerisinde benzamid türevlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. HSP90'a karşı etkilidirler ve FDA tarafından test için onaylanmışlardır. Bu proje önerisinde 20 adet ferrosenil içeren bileşik tasarlanmıştır. 1. Aşama: Tasarlanan bileşikler M06-2X/6-31+G(d)(LANL2DZ) seviyesinde optimize edilecektir. Ayrıca söz konusu bu bileşiklerin IR ve NMR spektrumlarıda hesaplamalı kimya yöntemleriyle incelenecektir. Ayrıca söz konusu bu bileşiklerin elektronik özellikleri de hesaplamalı kimya yöntemleriyle araştırılacaktır. 2. Aşama: Hedef moleküllerin tamamen sentezlenmesi için toplamda 2 aşama bulunmaktadır. Toplamda 20 adet bileşiğin sentezlenmesi hedeflenmektedir. Tasarlanan bileşiklerden önce ferrosenil-kalkon türevi bileşikler sentezlenecektir. Sentezlenen kalkon türevleri kullanılarak ferrosenil-izoksazol bileşikleri sentezlenecektir. Sentezlenen tüm bileşikler spektral yöntemlerle karakterize edilecektir. 3. Aşama: Sentezlenen bileşiklerinin öncelikle 2 farklı mide kanseri hücre hattı ve sağlıklı insan mide epitel hücre hattı karşı hücre canlılığı testleri gerçekleştirilecek. En iyi etki gösteren en fazla 4 farklı bileşiğin HSP90 aktivitesi nasıl etkilediği de araştırılacaktır. En iyi sonuç veren bileşik belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Stomach cancer is the fourth leading cause of death in cancer patients worldwide. In recent years, it has been emphasized that HSP90 is an effective target in cancer treatment and that there is no FDA-approved inhibitor. For this reason, it attracts the attention of many researchers and commercial companies. Many compound classes have been investigated as HSP90 inhibitors to date, and this project proposal aims to examine benzamide derivatives. They are effective against HSP90 and have been approved for testing by the FDA. In this project proposal, 20 ferrocenyl-containing compounds were designed. Phase 1: The designed compounds will be optimized at the M06-2X/6-31+G(d)(LANL2DZ) level. Additionally, the IR and NMR spectra of these compounds will be examined using computational chemistry methods. Additionally, the electronic properties of these compounds will be investigated using computational chemistry methods. Stage 2: There are 2 stages in total to fully synthesize the target molecules. It is aimed to synthesize 20 compounds in total. Ferrocenyl-chalcone derivative compounds will be synthesized before the designed compounds. Ferrocenyl-isoxazole compounds will be synthesized using the synthesized chalcone derivatives. All synthesized compounds will be characterized by spectral methods. Phase 3: Cell viability tests of the synthesized compounds will be performed against 2 different stomach cancer cell lines and a healthy human gastric epithelial cell line. It will also be investigated how up to 4 different compounds that show the best effect affect HSP90 activity. The compound that gives the best results will be determined. to 4 different compounds that show the best effect affect HSP90 activity. The compound that gives the best results will be determined.