Staphylococcus aureus kan dolaşımı enfeksiyonlarındastandardize edilmiş yaklaşımın morbidite ve mortalite üzerindeki etkisi
- Tez No: 990082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAMMER ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Bakteriyemi, Minimum değerlendirme demeti, Antimikrobiyal yönetim, Staphylococcus aureus, Bacteremia, Minimum evaluation bundle, Antimicrobial Stewardship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Staphylococcus aureus bakteriyemisi (SAB), yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkilidir ve olumsuz sonuçları azaltmak için standardize protokoller ile antimikrobiyal yönetim (AMY) müdahaleleri önerilmektedir. Merkezimizden elde edilen önceki veriler, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (EHKM) konsültasyonu, ekokardiyografi ve kontrol kan kültürlerinden oluşan minimum değerlendirme demetine uyumun yetersiz olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, SAB yönetimi için geliştirilen standardize bir protokolün ve AMY stratejisinin klinik sonuçlar üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, karşılaştırmalı gözlemsel çalışma, SAB tanısı alan yetişkin hastaları içermektedir. Retrospektif kohort 2024 yılında tanı alan hastalardan, prospektif kohort ise Ocak–Eylül 2025 arasında değerlendirilen hastalardan oluşmuştur. Prospektif dönemde tüm SAB olguları, laboratuvar bildirimini takiben EHKM konsültanlarıtarafından yatak başında değerlendirilmiş; tekrarlayan kan kültürleri, ekokardiyografi, enfeksiyon odağı araştırılması ve uygun antimikrobiyal tedaviyi zorunlu kılan yapılandırılmış bir kontrol listesi uygulanmıştır. İki dönem arasındaki sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 143 SAB epizodu analiz edilmiştir (88 retrospektif, 55 prospektif). Her iki grubun başlangıç demografik özellikleri ve komorbiditeleri benzerdir. Minimum değerlendirme demetine uyum prospektif kohortta anlamlı şekilde artmıştır (%47,7'ye karşı %69,1; p = 0,012). İlk 48 saat içinde kontrol kan kültürü alma oranı belirgin şekilde yükselmiştir (%36,4'e karşı %72,7; p <0,001). Ekokardiyografi kullanım oranı %65,9'dan %92,7'ye çıkmıştır (p <0,001). Uygun antimikrobiyal tedavi oranı da artmıştır (%65,9'a karşı %87,3; p = 0,005). Yedi günlük mortalite %13,6'dan %3,6'ya düşmüştür (p = 0.05); 28 günlük mortalite ise %33,0'dan %16,4'e anlamlı olarak azalmıştır (p = 0,029). Çok değişkenli analizde, yoğun bakım yatışı 28 günlük mortalite ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur (OR: 9,22); minimum değerlendirme demetine uyum (OR: 0,16) ve kaynak kontrolünün sağlanması (OR: 0,26) ise koruyucu etki göstermiştir. Kaplan–Meier sağkalım analizinde, uygulama sonrası dönemde 28 günlük sağkalım olasılığı anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p = 0,046). Sonuç: SAB için erken değerlendirme ve AMY stratejisinin uygulanması—hızlı yatak başı enfeksiyon hastalıkları değerlendirmesi yoluyla sunulan—minimum değerlendirme demetine uyumu, uygun antimikrobiyal tedaviyi ve klinik sonuçları anlamlı şekilde iyileştirmiştir. Yaklaşım, benzer başlangıç hasta özelliklerine rağmen 28 günlük mortaliteyi belirgin olarak azaltmıştır. Bu bulgular, AMY'nin SAB yönetim stratejilerine entegre edilmesinin ve yapılandırılmış yatak başı EHKM değerlendirmesinin, SAB yönetimi yapılan hastanelerde temel bir bakım kalitesi stratejisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Staphylococcus aureus bacteremia (SAB) is associated with high morbidity and mortality, and improved management through standardized protocols and antimicrobial stewardship (AMS) interventions are recommended to reduce adverse outcomes. Previous data from our center demonstrated suboptimal adherence to the minimum evaluation bundle consisted of infectious diseases (ID) consultation, echocardiography and repeat blood cultures. We aimed to evaluate the effectiveness of a standardized protocol for the management of SAB and AMS strategy on clinical outcome. Methods: This single-center, comparative observational study included adult patients with SAB. The retrospective cohort comprised patients diagnosed in 2024, whereas the prospective cohort included patients assessed between January–September 2025. In the prospective period, all SAB cases were evaluated bedside by ID consultant upon laboratory notification, with a structured checklist mandating: repeat blood cultures, echocardiography, infection focus assessment, and appropriate antimicrobial therapy. Outcomes were compared between periods. Results: A total of 143 SAB episodes were analyzed (88 retrospective, 55 prospective). Baseline demographics and comorbidities were similar between groups. Adherence to the minimum evaluation bundle significantly improved in the prospective cohort (47.7% vs. 69.1%, p = 0.012). First 48-hour repeat blood culture sampling increased markedly (36.4% vs. 72.7%, p <0.001). Use of echocardiography increased from 65.9% to 92.7% (p <0.001). Appropriate antimicrobial therapy also improved (65.9% vs. 87.3%, p = 0.005). Seven-day mortality decreased from 13.6% to 3.6% (p = 0.05), while 28-day mortality significantly declined from 33.0% to 16.4% (p = 0.029). In multivariate analysis, intensive care unit admission was independently associated with increased 28-day mortality (OR: 9.22), whereas adherence to the minimum evaluation bundle (OR: 0.16) and performing source control (OR: 0.26) were protective. Kaplan–Meier survival analysis demonstrated a significantly improved 28-day survival probability in the post-implementation cohort compared with the pre-implementation period (p=0.046). Conclusions Implementation of a standardized early evaluation and AMS strategy for SAB, delivered through rapid bedside infectious diseases assessment, significantly improved adherence to minimum evaluation bundle, appropriateness of antimicrobial therapy and clinical outcomes. The approach notably reduced 28-day mortality despite comparable baseline patient characteristics. These findings highlight that embedding AMS into SAB management pathways—together with structured bedside ID assessment—should be considered a core quality-of-care strategy in hospitals managing SAB.