Kuzey Kamerun'da Boko Haram'ın varlığının sosyoekonomik belirleyicileri: Yoksulluk, eğitim, yolsuzluk ve altyapı üzerine bir çalışma
Socioeconomic determinants of Boko Haram's presence in Northern Cameroon: A study on poverty, education, corruption, and infrastructure
- Tez No: 990086
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomik, Boko Haram, Kuzey Kamerun, Yoksulluk, Eğitim, Yolsuzluk, Altyapı, Socioeconomic, Boko Haram, North Cameroon, Poverty, Education, Corruption, Infrastructure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Kamerun'daki Boko Haram tehdidi, sıradan bir tehdit olmaktan çıkıp yaygın, zalim ve insanlık dışı bir gerçekliğe dönüşmüştür. Bu aşırılıkçı tarikatın toplu kaçırmalar, suikastlar, bombalamalar, zorla evlendirmeler ve nüfus yerlerinden etme gibi aşırı eylemleri, Kamerun'un sorunlu kuzey bölgesindeki hakimiyetlerini engelleyememektedir. Bu aşırılıkçı grubun şiddeti ve radikalleşmesi, bölgeyi istikrarsızlaştırmakla kalmamış, aynı zamanda ulusal ve bölgesel güvenliğe de tehdit oluşturmuştur. Boko Haram ile askeri olarak mücadele çabaları gösterilmiş olsa da, varlığına katkıda bulunan ve altta yatan sosyoekonomik faktörlerin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, etkili ve sürdürülebilir stratejiler geliştirmek için esastır. Bu araştırma, yoksulluk, eğitim, yolsuzluk ve altyapı arasındaki karmaşık ilişkiyi ve bunların Kuzey Kamerun'da Boko Haram'ın yükselişi ve varlığı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Güvenlik önlemlerinin önemli olduğunun farkındayız; ancak, sorunu ele almak için bütüncül ve sürdürülebilir stratejiler geliştirmek için mevcut sosyoekonomik dinamiklerin anlaşılması da hayati önem taşımaktadır. Bu araştırma, Boko Haram'ın Kuzey Kamerun'daki varlığının temel belirleyicileri olan yoksulluk, eğitim, yolsuzluk ve altyapının birbiriyle bağlantılılığını inceleyerek, acil güvenlik kaygılarının ötesine uzanan kapsamlı bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Boko Haram threat in Cameroon has evolved into a pervasive, brutal, and inhumane reality, transcending its status as a mere threat. Extreme actions by this extremist sect, such as mass abductions, assassinations, bombings, forced marriages, and displacement of populations, fail to deter their dominance in the troubled northern region of Cameroon. This extremist group's violence and radicalization have not only destabilized the region but also posed a threat to national and regional security. While efforts have been made to combat Boko Haram militarily, a comprehensive understanding of the underlying socioeconomic factors that contribute to its presence is essential for devising effective and sustainable strategies. This research aims to delve into the intricate relationship between poverty, education, corruption, and infrastructure and their impact on the rise and persistence of Boko Haram in Northern Cameroon. We recognize that while security measures are important, an understanding of the socioeconomic dynamics at play is crucial for devising holistic and sustainable strategies to address the issue. By exploring the interconnectedness of poverty, education, corruption, and infrastructure as major determinants of Boko Haram's presence in Northern Cameroon, this research seeks to offer a comprehensive perspective that extends beyond immediate security concerns.