4-(4-florobenzil)piperazin fragmanı taşıyan yeni bileşiklerin sentezi ve tirozinaz inhibitör etkilerinin araştırılması
Synthesis and tyrosinase inhibitory activities of novel compounds carrying 4-(4-fluorobenzyl)piperazine fragment
- Tez No: 990087
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÜNSAL TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Farmasötik kimya, Chemistry-pharmaceutical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 20 yeni 4-(4-florobenzil)piperazinil-N-arilalkanamit bileşiği sentezlenmiş ve tirozinaz inhibitör aktiviteleri araştırılmıştır. Hedef bileşiklerin yapıları, 1H-/13C-NMR, FT-IR ve HRMS spektral yöntemleri ile aydınlatılmıştır. Bileşiklerin tirozinaz enzimi üzerindeki inhibitör aktiviteleri incelenmiş ve sonuçlar referans bileşik kojik asit ile karşılaştırılmıştır. Nonsübstitüe fenil türevleri (2a–c) incelendiğinde, asetamit türevinin (2a), propanamit türevlerine (2b ve 2c) kıyasla daha yüksek antitirozinaz aktivite sergilediği görülmüştür. 2a yapısı esas alınarak tasarlanan bileşikler (2d–u) arasında, 2h (4-NO2, IC50= 85,24 μM), 2n (2-NO2, IC50= 89,38 μM) ve 2g (4-CH3, IC50= 95,64 μM), en aktif türevler olup kojik asitten (IC50= 206,42 μM) yaklaşık iki kat daha güçlü antitirozinaz aktivite göstermişlerdir. Fenil halkasında iki sübstitüent taşıyan türevlerde aktivitenin belirgin düzeyde azaldığı, fenil yerine daha hacimli grupların gelmesinin aktiviteyi önemli ölçüde etkilemediği belirlenmiştir. Bileşiklerin sitotoksisitelerini değerlendirmek üzere gerçekleştirilen MTT testinde, 2h'nin 100 μM'a kadar anlamlı bir sitotoksisite göstermediği görülmüştür. Tirozinaz inhibitör aktivitesi ve sitotoksisite profili değerlendirildiğinde, 2h'nin yeni tirozinaz inhibitörlerinin geliştirilmesi için umut verici bir bileşik olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, twenty novel 4-(4-fluorobenzyl)piperazinyl-N-arylalkanamide compounds were synthesized and their tyrosinase inhibitory activities were investigated. The structures of the target compounds were elucidated using 1H-/13C-NMR, FT-IR and HRMS spectral methods. The tyrosinase inhibitory activities of the compounds were evaluated and compared with the reference inhibitor kojic acid. When the non-substituted phenyl derivatives (2a–c) were examined, the acetamide derivative (2a) exhibited higher antityrosinase activity compared to the propanamide derivatives (2b and 2c). Among the compounds (2d–u) designed based on the 2a scaffold, compounds 2h (4-NO₂, IC50= 85.24 μM), 2n (2-NO₂, IC50= 89.38 μM), and 2g (4-CH₃, IC50= 95.64 μM) were identified as the most active derivatives, displaying approximately two-fold stronger antityrosinase activity than kojic acid (IC50= 206.42 μM). It was determined that the activity markedly decreased in derivatives bearing two substituents on the phenyl ring, whereas replacement of the phenyl moiety with bulkier groups did not significantly affect the activity. Cytotoxicity of the compounds was evaluated using the MTT assay, and compound 2h did not show significant cytotoxicity up to 100 μM. Considering both tyrosinase inhibitory activity and cytotoxicity profile, compound 2h is suggested to be a promising candidate for the development of new tyrosinase inhibitors.