Kliniğimizde transobturator tape yapılan hastaların sonuçları ve postoperatif cinsel fonksiyon ve yaşam kalite endekslerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 990085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH PEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, Transobturator Tape, cinsel fonksiyon, yaşam kalitesi, genital benlik imajı, M-ISI, FSFI, FGSIS, EQ-5D-5L, Stress urinary incontinence, Transobturator Tape, sexual function, quality of life, genital self-image, M-ISI, FSFI, FGSIS, EQ-5D-5L
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Transobturator Tape (TOT) cerrahisi uygulanan hastalarda, ameliyat sonrası dönemde üriner semptomların, cinsel fonksiyonun, genital benlik imajının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca eş zamanlı yapılan cerrahi işlemlerin (vajinal onarım, perineoplasti, histerektomi vb.) bu sonuçlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Materyal ve Metod: Bu çalışma, 01 Ocak 2020–05 Mart 2025 tarihleri arasında kliniğimizde TOT operasyonu geçiren ve ameliyat sonrası en az 6 (altı) ay geçmiş olan toplam 105 cinsel aktif kadını kapsamaktadır. Veriler hastane otomasyon kayıtlarından ve hastaların postoperatif kontrollerinde doldurdukları anketlerden elde edilmiştir. Değerlendirmede Michigan Incontinence Symptom Index (M-ISI), Female Sexual Function Index (FSFI), Female Genital Self-Image Scale (FGSIS) ve EQ-5D-5L Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Ki-Kare ve Spearman korelasyon testleri uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 105 hastanın yaş ortalaması 44,9 ± 8,0 yıl, medyan VKİ değeri 28,7 kg/m²'dir. Hastaların %77,1'i premenopozal dönemdedir. TOT cerrahisi sonrası yaşam kalitesi skorları genel olarak yüksek bulunmuş, histerektomi yapılan grupta EQ-5D-5L skorları anlamlı biçimde daha düşük saptanmıştır (p=0,017). M-ISI sonuçları, idrar kaçırma semptomlarının büyük ölçüde gerilediğini göstermiştir. FSFI ve FGSIS skorları postoperatif dönemde ortalamanın üzerinde bulunmuş, özellikle sadece TOT yapılan olgularda cinsel fonksiyon ve genital benlik imajı daha iyi saptanmıştır. Eş zamanlı vajinal onarım veya histerektomi yapılan olgularda bu skorların görece düşük olması, ek cerrahilerin fonksiyonel iyileşmeyi sınırlayabileceğini düşündürmektedir. Cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon veya mesh erozyonu oranı düşük (%2,8) bulunmuştur. Sonuç: TOT cerrahisi, stres tip üriner inkontinansın tedavisinde yüksek etkinlik ve düşük komplikasyon oranı ile güvenilir bir yöntemdir. Ameliyat sonrası dönemde hastaların yaşam kalitesi, cinsel fonksiyon ve genital benlik imajı genel olarak iyileşmektedir. Bununla birlikte, eş zamanlı gerçekleştirilen geniş kapsamlı cerrahiler, özellikle histerektomi, yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyon üzerinde sınırlı olumsuz etkilere yol açabilmektedir. TOT'un minimal invaziv yapısı, kısa iyileşme süresi ve uzun dönem kontinans başarısı, bu yöntemi kadın inkontinans cerrahisinde öncelikli seçeneklerden biri haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate postoperative urinary symptoms, sexual function, genital self-image, and quality of life in patients who underwent Transobturator Tape (TOT) surgery in the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Dicle University. In addition, the effects of concomitant surgical procedures (such as vaginal repair, perineoplasty, and hysterectomy) on these outcomes were analyzed. Materials and Methods: This retrospective descriptive study included 105 sexually active women who underwent TOT surgery in our clinic between January 1, 2020, and March 5, 2025, and who were followed up for at least six months postoperatively. Data were collected from hospital electronic medical records and postoperative follow-up questionnaires. The Michigan Incontinence Symptom Index (M-ISI), Female Sexual Function Index (FSFI), Female Genital Self-Image Scale (FGSIS), and EQ-5D-5L Quality of Life Scale were used for evaluation. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0. The Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H, Chi-square, and Spearman correlation tests were used for intergroup comparisons, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 105 participants was 44.9 ± 8.0 years, and the median BMI was 28.7 kg/m². A total of 77.1% of patients were premenopausal. Postoperative EQ-5D-5L scores were generally high, whereas patients who underwent hysterectomy had significantly lower quality-of-life scores (p = 0.017). M-ISI scores indicated a marked reduction in urinary incontinence symptoms. FSFI and FGSIS scores were above the average level, especially in patients who underwent TOT alone, suggesting preserved sexual function and genital self-image. In contrast, patients who underwent concomitant vaginal repair or hysterectomy showed slightly lower scores, suggesting that additional surgical interventions may limit functional recovery. The overall postoperative complication and mesh erosion rate was low (2.8%). Conclusion: The Transobturator Tape (TOT) procedure is a safe and effective surgical method for treating stress urinary incontinence, offering high success and low complication rates. Postoperative quality of life, sexual function, and genital self-image were found to improve significantly following TOT surgery. However, extensive concomitant surgeries—particularly hysterectomy—may exert limited adverse effects on quality of life and sexual outcomes. The minimally invasive nature, short recovery period, and long-term continence success of TOT make it one of the preferred procedures in female urinary incontinence surgery.