Psöriyazis hastalarında bağırsak inflamasyonunun fekal kalprotektin düzeyi ile değerlendirilmesi ve klinik, laboratuvar parametreleri, hastalık aktivite ölçekleri ile İlişkisi
Evaluation of intestinal inflammation with fecal calprotectin level in psoriasispatients and its relationship with clinical, laboratory parameters, disease activity scales
- Tez No: 990110
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsaklar, Deri hastalıkları, Kalprotektin, Psoriyazis, İnflamasyon, İntestinal hastalıklar, Intestines, Skin diseases, Calprotectin, Psoriasis, Inflammation, Intestinal diseases
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psöriyazis çeşitli komorbiditelerle ilişkili immün aracılı kronik inflamatuar bir hastalıktır. Biz de çalışmamızda psöriyazisin aslında sistemik inflamatuar bir hastalık olduğu, patogenezdeki önemli sitokin ve mediatörlerin sistemik patolojik etkilerinin de olduğu hipotezinden yola çıkarak fekal kalprotektin düzeyleri ile subklinik bağırsak inflamasyonunu göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, psöriyazis tanısı konulan ve sistemik tedavi alan 22 hasta, sistemik tedavi almayan 25 hasta ile 25 sağlıklı kontrol dahil edildi. Klinik anamnez alındı, dermatolojik muayene yapıldı. Tüm katılımcılardan ESH, CRP, hemogram gibi rutin tetkikleri istendi, gastrointestinal semptom değerlendirme ölçeği uygulandı, alınan gaita örneklerinde mikro elisa yöntemi ile fekal kalprotektin düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Fekal kalprotektin düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek olmakla birlikte istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Fekal kalprotektin psöriyazisli hastaların %51'nde pozitif saptandı, ancak kontrol grubu ile istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Fekal kalprotektin düzeyleri sistemik tedavi alan hasta grubunda yüksek olmakla birlikte gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Fekal kalprotektin düzeyleri ile PAŞİ skorları ve hastalık şiddeti arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Ankilozan spondilit gibi immün aracılı kronik inflamatuar hastalıklarda yapılan çalışmalarla fekal kalprotektin düzeyleri yüksek bulunduğu halde literatürde psöriyazis hastalarında bağırsak inflamasyonunu fekal kalprotektin düzeyi ile değerlendiren sadece bir çalışma vardır. Psöriyazis hastalarında inflamatuar bağırsak hastalığı prevalansının yüksek olduğu düşünülürse noninvaziv fekal kalprotektin ölçümü ile olası GİS hastalıklarının erken tanı ve tedavisi sağlanabilir. Bu ilişkinin daha iyi açıklanabilmesi için daha geniş hasta gruplarında çalışmalara ihtiyaç olduğu, kolonoskopi ve histopatolojik incelemelerle desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis is an immune-mediated chronic inflammatory disease associated with various comorbidities. In our study, we aimed to show subclinical intestinal inflammation using fecal calprotectin levels. Material and Method: Twenty-two psoriasis patients who received systemic treatment, 25 psoriasis patients who did not receive systemic treatment, and 25 healthy controls who applied to the İnonu University Faculty of Medicine Dermatology outpatient clinic were included in the study. Clinical anamnesis was taken, dermatological examination was performed. Routine tests such as ESR, CRP, and Hemogram were requested from all participants, gastrointestinal symptom assessment scale was applied, and fecal calprotectin levels were studied in stool samples by micro elisa method. Results: Although fecal calprotectin levels were higher in the patient group than in the control group, they did not show a statistically significant difference. Faecal calprotectin was found to be positive in 51% of the patients with psoriasis, but it did not show a statistically significant difference with the control group. Although fecal calprotectin levels were high in the patient group receiving systemic therapy, they did not show a statistically significant difference between the groups. There was no significant relationship between fecal calprotectin levels, PASI scores and disease severity.Conclusion: Although fecal calprotectin levels were found to be high in immune-mediated chronic inflammatory diseases such as ankylosing spondylitis, there is only one study in the literature that evaluated intestinal inflammation with fecal calprotectin levels in psoriasis patients. We believe that studies in larger patient groups are needed to better explain this relationship and should be supported by colonoscopy and histopathological examinations.