Miyofasial ağrı sendromu olan hastalarda kuru iğneleme ile kupa tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Comparison of the effectiveness of dry needling and cupping therapy in patients with myofascial pain syndrome: A randomized controlled trial
- Tez No: 990111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAYGUTALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasial ağrı sendromu, Tetik nokta, Kuru iğneleme, Kuru kupa, Yaş kupa tedavisi, Myofascial pain syndrome, Trigger point, Dry needling, Dry cupping, Wet cupping therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Trapezius, supraspinatus, infraspinatus ve levator skapula kaslarında miyofasial ağrı sendromu olan hastalarda egzersizle birlikte uygulanan kuru iğneleme ve kupa tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmamıza en az 3 aydır şikayeti olan ve trapezius, supraspinatus, infraspinatus ve levator skapula kaslarında miyofasial tetik noktası olan 92 hasta dahil edildi. Hastalar iki gruba randomize edildi. Birinci gruba kupa tedavisi (n=46), ikinci gruba kuru iğne (n=46) tedavisi uygulandı. Birinci gruba haftada 3 toplam 9 seans kuru kupa ve 10.seansta yaş kupa uygulaması yapıldı. İkinci gruba haftada 1 olmak üzere 3 seans kuru iğneleme yapıldı ve her iki gruba ev egzersiz programı verildi. Hastaların değerlendirilmesi tedavi öncesi, tedavinin 1. ayı ve 3. ayında yapıldı. Vizüel analog skala, tetik nokta sayısı, Likert memnuniyet ölçeği ve çok boyutlu yaşam kalitesi ölçeğine göre değerlendirme yapıldı. Bulgular: Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde kupa tedavisi grubunda tedavi öncesine göre hem 1. ay hem de 3. ayda tüm parametrelerde anlamlı iyileşme tespit edildi (p<0,05). Kuru iğneleme grubunda ise tedavi öncesine göre 1. ayda çok boyutlu yaşam kalitesi hariç diğer parametrelerde anlamlı iyileşme tespit edilmişken 3. ayda tüm parametrelerde anlamlı iyileşme tespit edildi (p<0,05). Her iki tedavi yöntemi karşılaştırıldığında 1. ayda tetik nokta sayısını azaltmada ve yaşam kalitesini artırmada kupa tedavisinin, memnuniyeti artırmada kuru iğnelemenin üstün olduğu görüldü. Tedavi öncesine göre 3. ayda ise yaşam kalitesini artırmada kupa tedavisinin, memnuniyeti artırmada kuru iğnelemenin üstün olduğu, tetik nokta sayısını azaltmada iki tedavi yöntemi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadığı tespit edildi. Tedavi öncesine göre hem 1. ay hem de 3. ayda ağrıyı azaltmada her iki tedavi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Kuru iğneleme ve kupa tedavileri miyofasial ağrı tedavisinde etkili yöntemlerdir ve benzer düzeyde etkilere sahiptirler. Kupa tedavisi tetik nokta sayısını azaltmada ve yaşam kalitesini artırmada, kuru iğneleme hasta memnuniyetini artırmada daha etkilidir. Miyofasial ağrı tedavisinde özellikle kupa tedavisi olmak üzere her iki yöntemin de daha fazla çalışmaya ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to evaluate the comparative efficacy of dry needling and cupping therapy, adjunctive to exercise, in managing patients with myofascial pain syndrome localized to the trapezius, supraspinatus, infraspinatus, and levator scapula muscles. Methods: A total of 92 patients experiencing myofascial trigger points in their trapezius, supraspinatus, infraspinatus, and levator scapula muscles for at least three months participated in our prospective, randomized, controlled study. Participants were randomly assigned to two groups. The first group underwent cupping therapy (n=46), while the second group received dry needling (n=46). The cupping therapy group received nine sessions of dry cupping three times a week, followed by a wet cupping session in the tenth session. The dry needling group received three sessions of dry needling, once a week. Both groups were provided with a home exercise program. Assessments were conducted before treatment, after one month, and after three months. Evaluation measures included the visual analog scale, trigger point count, Likert satisfaction scale, and a multidimensional quality of life scale. Findings: When assessed within each group, the cupping therapy group demonstrated significant improvements in all parameters at both the 1st and 3rd months compared to pre-treatment (p<0.05). In contrast, within the dry needling group, significant improvements were observed in all parameters except for the multidimensional quality of life scale at the 1st month compared to pre-treatment, while significant improvements were noted across all parameters at the 3rd month (p<0.05). When comparing the two treatment modalities, cupping therapy was found to be superior in reducing trigger point count and improving quality of life at the 1st month, whereas dry needling showed superiority in increasing satisfaction. At the 3rd month compared to pre-treatment, cupping therapy was superior in improving quality of life, and dry needling was superior in increasing satisfaction, with no statistically significant difference found between the two treatment methods in reducing trigger point count. Furthermore, no statistically significant difference was observed between the two treatments in reducing pain at both the 1st and 3rd months compared to pre-treatment (p>0.05). Conclusion: Dry needling and cupping therapies are effective methods in the treatment of myofascial pain and exhibit similar levels of efficacy. Cupping therapy is more effective in reducing trigger point count and improving quality of life, while dry needling is more effective in increasing patient satisfaction. Further research is needed for both methods, particularly cupping therapy, in the treatment of myofascial pain.