Bacillus licheniformis BU13 ve BU14'nın probiyotik özelliklerinin araştırılması
Investigation of probiotic properties of Bacillus licheniformis BU13 and BU14
  1. Tez No: 990136
  2. Yazar: MEHMET YİĞİT AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÇÖMLEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Microbiology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus licheniformis, Mikrobiyoloji, Mikrobiyolojik aktivite, Bacillus licheniformis, Microbiology, Microbiological activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bacillus licheniformis, son yıllarda insan ve hayvan sağlığında potansiyel faydaları olan bir mikroorganizma olarak giderek artan ilgi görmektedir. Bu bakteri, Bacillaceae familyasına ait bir Firmicutes türü olup, gram-pozitif, endospor oluşturan ve mezofilik bir bakteridir. B. licheniformis, biyoteknoloji alanında önemli bir role sahiptir. Hem endüstriyel süreçlerde bir ekspresyon platformu olarak kullanılabilir hem de çevresel uygulamalarda farklı bileşiklerin üretiminde rol oynar. Ancak, son yıllarda üzerindeki dikkat artan özellikleri probiyotik olarak değerlendirilmesini sağlamıştır. Probiyotik takviyelerin sağlık ve hastalıkta tedaviye yardımcı olma potansiyeli, giderek artan bir şekilde incelenmektedir. Bu takviyelerin, besin emilimini artırarak ve bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli sağlık yararları olduğu gösterilmiştir. Probiyotik özellikleri, insan sağlığı, veterinerlik ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi çeşitli alanlarda potansiyel uygulamalara sahiptir. Çevresel stres altında, Bacillus spp. bakterileri spor oluşturur. Sporlar, metabolik olarak pasif hücrelerden oluşur ve çeşitli kimyasal ve fiziksel zorluklara dayanabilirler. Bu durum, B. licheniformis'in probiyotik suşlarının geliştirilmesi, depolanması ve dağıtılmasında büyük bir fırsat sunabilir. B. licheniformis'in probiyotik potansiyeli sindirim sistemi sağlığını desteklemesinin yanı sıra antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olması, bu bakterinin sağlık üzerinde olumlu etkilerini desteklemektedir. Ayrıca, hayvanlarda büyümeyi teşvik edici etkileri de bulunmaktadır. B. licheniformis'in çeşitli immünolojik etkiler sağladığı, belirli antijenlere maruz kaldığında koruyucu etki gösterebildiği ve immün yanıtları modüle edebildiği gösterilmiştir. Ayrıca, bu bakterinin antimikrobiyal özellikleri ve antioksidan aktivitesi üzerine yapılan çalışmalar, bu bakterinin potansiyel etkisini desteklemektedir. B. licheniformis'in probiyotik olarak araştırılması, insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabilecek yeni tedavilerin veya destekleyici yaklaşımların geliştirilmesine yol açabilir. Bu nedenle, bu bakterinin biyolojik özellikleri ve potansiyel uygulamaları üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda bu tez çalışmasında, sığır rahminden izole edilmiş olan B. licheniformis BU13 ve B. licheniformis BU14'ün probiyotik potansiyelleri araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Bacillus licheniformis has been receiving increasing attention in recent years as a microorganism with potential benefits for human and animal health. This bacterium is a species of Firmicutes belonging to the Bacillaceae family, and it is a gram-positive, endospore-forming, mesophilic bacterium. B. licheniformis plays an important role in biotechnology. It can be used both as an expression platform in industrial processes and plays a role in the production of various compounds in environmental applications. However, its increasingly recognized properties have led to its evaluation as a probiotic in recent years. The potential of probiotic supplements to assist in health and disease treatment is being increasingly studied. These supplements have been shown to have various health benefits, such as increasing nutrient absorption and strengthening the immune system. Probiotic properties have potential applications in various fields, including human health, veterinary medicine, and aquaculture. Under environmental stress, Bacillus spp. bacteria form spores. Spores consist of metabolically passive cells and can withstand various chemical and physical challenges. This situation could present a great opportunity for the development, storage, and distribution of probiotic strains of B. licheniformis. The probiotic potential of B. licheniformis, in addition to supporting digestive system health, is supported by its antimicrobial and antioxidant properties, which have positive effects on health. Additionally, it has growth-promoting effects in animals. Studies have shown that B. licheniformis provides various immunological effects, exhibits protective effects when exposed to certain antigens, and can modulate immune responses. Furthermore, studies on the antimicrobial properties and antioxidant activity of this bacterium support its potential impact. Research on the probiotic properties of B. licheniformis could lead to the development of new treatments or supportive approaches that could have positive effects on human and animal health. Therefore, further research is needed on the biological properties and potential applications of this bacterium. In this thesis, the probiotic potentials of B. licheniformis BU13 and B. licheniformis BU14, isolated from the cattle rumen, will be investigated.