Depresyon modeli uygulanan farelerde fluoksetinin probiyotiklerle sinerjistik etkisinin araştırılması
Investigation of the synergistic effects of fluoxetine and probiotics in mice with an experimental depression model
  1. Tez No: 990157
  2. Yazar: KÜBRA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARES ALİZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Eczacılık ve Farmakoloji, Psychiatry, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Fluoksetin, Kortizol, Probiyotikler, Depression, Fluoxetine, Probiotics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Depresyon, bireyin duygudurum, bilişsel süreçler ve davranışsal örüntülerini derinden etkileyen, etiyolojisi çok boyutlu olan bir psikiyatrik bozukluktur. Antidepresan tedavilere karşı gelişen kısmi veya tam yanıtsızlık, alternatif yaklaşımların araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, fluoksetin ve probiyotiklerin depresyon benzeri davranışlar üzerindeki tekil ve kombine etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, sistemik kortikosteroid (5 mg/kg) uygulanarak depresyon benzeri davranışlar oluşturulmuş fare modeli kullanıldı. Seçilen probiyotik suşları günlük oral yolla verildi; fluoksetin ise standart dozda uygulandı. Tedavi etkilerinin değerlendirilmesi için Zorunlu Yüzme Testi, Kuyruktan Asma Testi ve Sukroz Tercih Testi kullanıldı. Davranışsal bulgular, serumda ELISA yöntemiyle ölçülen serotonin düzeyleri ve inflamatuar belirteçler (IL-6, TNF-α) ile desteklendi. Tedavi süreçleri sonunda probiyotik uygulamasının, tek başına fluoksetine kıyasla bazı davranışsal parametrelerde ek iyileşme sağladığı; kombine uygulamanın ise çaresizlik davranışı, anhedoni ve stres yanıtı üzerinde daha belirgin bir toparlanma oluşturduğu saptandı. Biyokimyasal analizlerde, özellikle kombine tedavi grubunda serotonin düzeylerinin arttığı ve inflamatuar belirteçlerin azaldığı belirlendi. Çalışmanın tüm gruplarında davranışsal ve fizyolojik değişikliklerin uyumlu olduğu gözlendi. Bu çalışma, probiyotiklerin depresyon tedavisinde tamamlayıcı bir seçenek olarak potansiyel taşıdığını göstermektedir. Fluoksetin ile probiyotiklerin kombine kullanımının daha güçlü terapötik etki oluşturabileceği yönünde kanıtlar elde edildi. Bulgular, mikrobiyota temelli yaklaşımların mevcut farmakolojik protokolleri destekleyebileceğini göstermekte ve gelecekteki klinik araştırmalara temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Depression is a psychiatric disorder that profoundly affects mood, cognitive processes, and behavioral patterns, with a multifactorial etiology. Partial or complete non-response to antidepressant treatments necessitates the investigation of alternative therapeutic approaches. This study aimed to comparatively evaluate the single and combined effects of fluoxetine and probiotics on depression-like behaviors. A mouse model in which depression-like behaviors were induced through systemic corticosteroid administration (5 mg/kg) was used in the study. Selected probiotic strains were administered orally on a daily basis, while fluoxetine was applied at a standard dose. The therapeutic effects were assessed using the Forced Swim Test, Tail Suspension Test, and Sucrose Preference Test. Behavioral findings were supported by serum serotonin levels and inflammatory markers (IL-6, TNF-α) measured with the ELISA method. At the end of the treatment period, probiotic administration yielded additional improvements in certain behavioral parameters compared to fluoxetine alone, while the combined treatment produced a more pronounced recovery in helplessness behavior, anhedonia, and stress response. Biochemical analyses indicated increased serotonin levels and decreased inflammatory markers, particularly in the combined treatment group. Consistency was observed between behavioral and physiological changes across all groups. This study demonstrates that probiotics have potential as a complementary option in the treatment of depression. Evidence was obtained suggesting that the combined use of fluoxetine and probiotics may exert a stronger therapeutic effect. The findings indicate that microbiota-based approaches may support existing pharmacological protocols and provide a foundation for future clinical research.