Dicle Nehri'nin yukarı havzasındaki Oxynoemacheilus türlerinin morfolojik tanımlamaları
Morphological characterizations of Oxynoemacheilus species in the upper basin of the Tigris River
- Tez No: 990156
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dicle Nehri, Diyarbakır-Dicle, Fırat-Dicle Havzası, Yukarı Dicle Havzası, Tigris River, Diyarbakır-Dicle, Fırat-Dicle Basin, Upper Dicle Basin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Dicle Nehri'nin yukarı havzalarında dağılım gösteren Oxynoemacheilus türleri taxonomik yönden incelenmiştir. Dicle Nehri'nin yukarı havasında 5 tür (O. hazarensis, O. frenatus, O. kentritensis, Oxynoemacheilus cf. marunensis, O. bergianus). Bu türlerden Oxynoemacheilus cf. marunensis yeni tür olma ihtimali bulunmaktadır. Bu tür O. marunensis türüne yakındır. Oxynoemacheilus marunensis türü İran'da bulunan Marun Nehri'nden tanımlanmıştır. Ancak bu iki tür arasında bazı önemli farklılar vardır. Oxynoemacheilus cf. marunensis türü vücudun yan taraftaki beneklenmeler ve sırttaki semerler soluk kahverengi olması (vd. koyu kahverengi yerine), vücudun yanlarındaki taraftaki beneklenmeler yada bantlar göbeğe ulaşamaması (vd. neredeyse ulaşır), daha kısa bir baş sahip olması (% 22,3-24,6 SB, vd. 24,7-27,4) ve daha kısa pre-pelvik mesafe sahip olması (%46,2-51,5 SB, vd. 51,2-54,1) ile O. marunensis'ten ayrılır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Oxynoemacheilus species distributed in the upper basin of the Tigris River were examined taxonomically. Five species were identified in the upper basin of the Tigris River (O. hazarensis, O. frenatus, O. kentritensis, Oxynoemacheilus cf. marunensis, and O. bergianus). Among these, Oxynoemacheilus cf. marunensis is potentially a new species. This taxon is closely related to O. marunensis. Oxynoemacheilus marunensis was originally described from the Marun River in Iran. However, several important differences exist between the two taxa. Oxynoemacheilus cf. marunensis differs from O. marunensis by having paler brown lateral blotches and dorsal saddles (vs. dark brown), lateral blotches or bands that do not extend to the belly (vs. almost reaching the belly), a shorter head (22,3-24,6% SB vs. 24,7-27,4% SB), and a shorter pre-pelvic distance (46,2-51,5% SB vs. 51,2-54,1% SB).