Baş boyun kanserlerinin biyolojik agresivitesi ve klinik seyrinin mikrosatellit instabilite tayini ile değerlendirilmesi
Evaluation of the biological aggressiveness and clinical course of head and neck cancers by determination of microsatellite instability
  1. Tez No: 990163
  2. Yazar: SERKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ERSOY ÇALLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız neoplazmları, Kafa ve boyun neoplazmları, Laringeal neoplazmlar, Mikrosatelitler, Mouth neoplasms, Head and neck neoplasms, Laryngeal neoplasms, Microsatellites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu projenin amacı baş boyun kanserlerinin biyolojik agresivitesi ve klinik seyrinde mikrosatellit instabilitenin (MSİ) önemi tedavi planında ve prognozdaki etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç-Yöntem: Bu çalışma 2019-2022 yılları arasında baş boyun kanserleri (BBK) nedeniyle tanı ve tedavisi KBB kliniğinde yapılan 81 hastanın değerlendirildiği retrospektif bir çalışmadır. 3 hasta grubu ve kontrol grubu olmak üzere 4 çalışma grubu oluşturulmuştur (Grup1,2,3, sırasıyla Oral kavite 27, Larinks 27, diğer BBK 27 hasta ve grup 4 kontrol grubu 35 hasta). Örnekler patoloji arşivinde bulunan parafin bloklarından elde edildi ve analizler gerçekleştirildi. Genetik laboratuvarında parafin bloklardan DNA izolasyonu yapılarak PCR tabanlı MSI analizi gerçekleştirilmiş; pozitif sonuçlar Sanger dizileme ile doğrulanmıştır. Bulgular: MSI-H hasta grubunda tüm BBK hasta grupları birlikte analiz edildiğinde tedaviye yanıtı %42,9 iken MSI stabil hasta grubunda tedavi yanıtı %79,7 olarak görülmüş olup istatistiksel açıdan anlamlı saptandı (p=0,036). Üç yıllık sağ kalımda MSI-H hastaların %57,1'inde mortalite izlenmiş olup MSI stabil grupta bu oran %15,9 olarak görülmüştür ve bu durum istatistiksel açıdan anlamlı saptandı(p=0,023). Sigara kullanımının MSİ (MSI-H ve MSI-L) oranını istatistiksel olarak anlamlı olarak arttırdığı saptanmıştır (p=0,006). Sonuç: Tüm BBK grupları değerlendirildiğinde MSI-H fenotipinin tedavi yanıtını ve 3 yıllık sağ kalım oranını azalttığı görülmüştür. Bu durum, MSI'nin prognostik ve prediktif değerini desteklemektedir. Bununla birlikte gruplar ayrı ayrı değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmemesinin hasta saysının azlığından kaynaklandığı düşünülmüş olup bu nedenle genişletilmiş hasta sayıları içeren prospektif çalışmalarla bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the significance of microsatellite instability (MSI) in the biological aggressiveness and clinical course of head and neck cancers (HNC), as well as its impact on treatment planning and prognosis. Materials and Methods: This retrospective study included 81 patients diagnosed and treated for head and neck cancers (HNC) in the Department of Otorhinolaryngology between 2019 and 2022. Four study groups were formed: three patient groups and one control group (Group 1: oral cavity, n=27; Group 2: larynx, n=27; Group 3: other HNCs, n=27; and Group 4: control group, n=35). Tissue samples were obtained from paraffin-embedded blocks archived in the pathology department and analyzed accordingly. DNA was isolated from paraffin blocks in the genetics laboratory, and PCR-based MSI analysis was performed. Positive results were confirmed by Sanger sequencing. Results: When all HNC patient groups were analyzed together, treatment response was 42.9% in the MSI-H group, compared to 79.7% in the MSI-stable group, showing a statistically significant difference (p=0.036). Regarding three-year survival, mortality was observed in 57.1% of MSI-H patients, whereas this rate was 15.9% in the MSI-stable group, which was also statistically significant (p=0.023). Smoking was found to significantly increase the frequency of MSI (MSI-H and MSI-L) (p=0.006). Conclusion: When all HNC groups were evaluated collectively, the MSI-H phenotype was associated with reduced treatment response and lower three-year survival rates, supporting the prognostic and predictive value of MSI. However, when the groups were analyzed separately, the absence of statistically significant results was attributed to the limited number of patients. Therefore, further prospective studies with larger patient cohorts are needed to confirm these findings.