Endüstri 5.0'da lityum batarya üretiminin ISO 9001:2015 standartlarıyla bütünleştirilmesi : Bir iş modeli önerisi
Integrating lithium battery production with ISO 9001:2015 standards in industry 5.0: A business model proposal
  1. Tez No: 990167
  2. Yazar: GÜRKAN EMECEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENİYE ÜMİT FIRAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı üretim, Endüstri Devrimi, Endüstri mühendisliği, Enerji depolama sistemi, ISO 9001:2015, Smart production, Industrial Revolution, Industrial engineering, Energy storage system, ISO 9001:2015
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin temel amacı, Endüstri 5.0'da lityum batarya üretiminin temel olarak ISO 9001:2015 standartlarıyla bütünleştirilerek iş modeli önerisi niteliğinde sunmaktır. Bu amaca uygun bir şekilde öncelikle çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın problemine, amacına, önemine, varsayımlarına, sınırlılıklarına ve çalışmada kullanılan tanımlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde lityum bataryalarla ve Endüstri 5.0 ile ilgili konular ayrıntılı şekilde incelendikten sonra, Endüstri 5.0'da lityum batarya üretimi ile ilgili konular üzerinde durulmuştur. Bu bölüm içerisinde ayrıca ISO 9001: 2015 kalite yönetim standartlarına, ISO 9001:2015 ve Endüstri 5.0 ile lityum batarya üretimine kapsamlı bir şekilde yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde çalışmada kullanılan yöntemlere, Endüstri 5.0 sürecine, kalite yönetim sonuçlarına ve verimlilik karşılaştırmalarına yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde bulgulara yer verilmiştir. Çalışmada dikkat çeken bulgular ise, otomasyon ve yapay zekâ destekli sistemlerin entegrasyonu, kalite kontrol süreçlerini iyileştirmiş ve hata oranlarını önemli ölçüde azalttığı saptanmıştır. Ayrıca Endüstri 5.0 üretim sistemlerinin, manuel üretime kıyasla kaliteyi artırırken maliyetleri düşürdüğü tespit edilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise, çalışma genel değerlendirilmiş ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to present the lithium battery production in Industry 5.0 as a business model proposal by integrating it with ISO 9001:2015 standards. In accordance with this purpose, firstly, the problem, purpose, importance, assumptions, limitations and definitions used in the study are given in the first part of the study. After examining the issues related to lithium batteries and Industry 5.0 in detail in the second part of the study, the issues related to lithium battery production in Industry 5.0 are focused on. In this part, ISO 9001:2015 quality management standards, lithium battery production with ISO 9001:2015 and Industry 5.0 are also given in detail. In the third part of the study, the methods used in the study, the Industry 5.0 process, quality management results and efficiency comparisons are given. The findings are given in the fourth part of the study. The remarkable findings in the study are that the integration of automation and artificial intelligence supported systems has improved quality control processes and significantly reduced error rates. In addition, it has been determined that Industry 5.0 production systems increase quality and reduce costs compared to manual production. In the fifth section of the study, the study is evaluated in general and some suggestions are presented.