Farklı formatlarda oynatılan dar alan oyunlarının performans ve psikofizyolojik cevaplar üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of small-sided games played in different formats on performance and psychophysiological responses
  1. Tez No: 990168
  2. Yazar: BAHAÜDDİN TÜRKARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ERİKOĞLU ÖRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik güç, Dar alan oyunu, Fiziksel dayanıklılık, Futbol, Spor performansı, Yo-yo aralıklı toparlanma testi, Anaerobic power, Small side game, Physical endurance, Football, Athletic performance, Yo-yo intermittent recovery test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmada, farklı formatlarda oynatılan dar alan oyunlarının futbolcularda performans ve psikofizyolojik yanıtlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, neden–sonuç ilişkisini ortaya koymaya yönelik olarak iki gruplu ön test–son test yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Ankara Batıkent Kartal Spor Kulübü'nde aktif olarak futbol oynayan 16 erkek sporcu (X̄ yaş = 14,88±0,84 yıl) oluşturmuştur. Katılımcılar, aralıklı (n=8) ve sürekli (n=8) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Uygulama süreci dört hafta boyunca, haftada iki antrenman seansı olacak şekilde toplam sekiz dar alan oyunu oturumundan oluşmuştur. Her hafta bir oturum 2v2, diğeri ise 4v4 dar alan oyunları şeklinde planlanmıştır. Futbolculara uygulama öncesinde ve sonrasında ölçümler yapılmıştır. Değerlendirmeye alınan parametreler arasında ayak reaksiyon süresi, 20 m sürat testi, toplu ve topsuz zigzag testi, RAST testi, Yo-Yo IRT1 testi ve VO₂maks ölçümleri yer almıştır. Bu ölçümlerin analizi için bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Uygulamalar esnasındaysa futbolcuların kalp atım hızları, laktat düzeyleri, algılanan zorluk dereceleri ve fiziksel aktiviteden keyif alma düzeyleri ölçülmüştür. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarda Mixed ANOVA testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre reaksiyon süresi, 20 m sürat testi, topla ve topsuz zigzag testi, RAST testi, VO₂maks ölçümlerinde her iki grupta da anlamlı düzeyde gelişim gözlenmiştir (p<0,05). Ancak gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Dar alan oyunları sırasında ölçülen ortalama kalp atım hızı, kalp atım hızının maksimal kalp atım hızı yüzdesi, zirve kalp atım hızı, zirve kalp atım hızının maksimal kalp atım hızı yüzdesi, algılanan zorluk derecesi ve laktat değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,05). Bulgular hem aralıklı hem de sürekli formatlarda oynatılan dar alan oyunlarının futbolcuların performans gelişimine önemli katkılar sunduğunu göstermektedir. Antrenman planlamalarında kullanılacak dar alan oyun ve formatının, hedeflenen performans bileşenlerine uygun olarak seçilmesinin; sporcuların performans ve psikofizyolojik gelişim süreçlerini optimize etmede önemli bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of small-sided games played in different formats on football players' performance and psychophysiological responses.The research was conducted using a two-group pretest–posttest quasi-experimental design to determine cause–effect relationships.The study group consisted of 16 male football players (X̄=14.88±0.84 years) actively competing at Ankara Batıkent Kartal Sports Club.Participants were divided into two groups: an intermittent group(n=8) and a continuous group(n=8).The intervention lasted four weeks and comprised a total of eight small-sided game sessions, with two training sessions per week.Each week, one session was designed as a 2v2 format and the other as a 4v4 format. Performance measurements were conducted before and after the intervention.The assessed parameters included foot reaction time, 20-m sprint test, zigzag agility tests with and without the ball, the RAST Test, the Yo-Yo IRT1 test, and VO₂max.Independent samples t-tests were used to analyse the performance measurements.During the training sessions, players' heart rate responses, blood lactate concentrations, ratings of perceived exertion, and physical activity enjoyment levels were recorded.Mixed-design ANOVA was employed for within-group and between-group comparisons.The results indicated statistically significant improvements in reaction time, 20-m sprint performance, zigzag agility performance with and without the ball, RAST performance, and VO₂max in both groups(p<0.05).However, no statistically significant differences were found between the groups in these performance variables(p>0.05).In contrast, statistically significant between-group differences were observed in mean heart rate, percentage of maximal heart rate, peak heart rate, percentage of peak heart rate relative to maximal heart rate, ratings of perceived exertion, and blood lactate values measured during the small-sided games(p<0.05).Overall, the findings demonstrate that small-sided games played in both intermittent and continuous formats contribute substantially to football players' performance development.It was concluded that selecting the appropriate small-sided game format in training planning, in line with targeted performance components, plays a crucial role in optimizing athletes' performance and psychophysiological development processes.