Vitreoretinal cerrahide oftalmik ultrasonografinin tanısal değeri
  1. Tez No: 990221
  2. Yazar: AHMET ERKANTARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK BANU HOŞAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koroid dekolmanı, oftalmik ultrasonografi, retina dekolmanı, subhyaloid hemoraji, vitreoretinal cerrahi, vitreus hemorajisi, Choroidal detachment, ophthalmic ultrasonography, retinal detachment, subhyaloid hemorrhage, vitreoretinal surgery, vitreous hemorrhage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vitreoretinal cerrahi öncesi ortam opasitesi nedeniyle fundusu aydınlatılamayan hastalarda oftalmik ultrasonografi bulguları ile intraoperatif bulguların korelasyonunu araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Temmuz 2021 ve Nisan 2025 tarihleri arasında vitreoretinal cerrahi geçiren ve ameliyat öncesi oftalmik ultrasonografi yapılan 101 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, taraf, eşlik eden sistemik hastalık, preoperatif oftalmik ultrasonografi bulguları ve intraoperatif elde edilen bulgular değerlendirildi. Cerrahi öncesi arka segmentin klinik olarak değerlendirilebildiği hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm incelemeler Aviso AVB/UBM Ultrasound (Quantel Medical Cournon-d'Auvergne Cedex-France) cihazı ile 10 MHz standart arka segment probu kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 101 hastanın 101 gözü dahil edildi. Hastaların 63'ü (%62,4) erkek, 38'i (%37,6) kadındı. Hastaların ortalama yaş değeri 55,18 (± 15,85) yıl; ortanca yaş değeri 59 (18-90) yıldı. Değerlendirilen gözlerin 57'si (%56,4) sol göz, 44'ü (%43,6) sağ göz idi. Vitreus hemorajisi (r:0,933, p< 0.001), subhyaloid hemoraji (r:0,925, p< 0.001), retina dekolmanı (r:0,893, p< 0.001), proliferatif vitreoretinopati (r:0,812, p< 0.001), göz içi yabancı cisim (r:0,808, p< 0.001), preretinal bant (r:0,755, p< 0.001), arka vitreus dekolmanı (r:0,710, p< 0.001), koroid dekolmanı (r:0,704, p< 0.001), endoftalmi (r:1, p< 0.001), asteroid hyalozis (r:1, p< 0.001), göz içi silikon (r:1, p< 0.001), intraoküler lens drop (r:1, p< 0.001) ve nükleus drop (r:1, p< 0.001) olgularında oftalmik ultrasonografi bulguları ile vitreoretinal cerrahi bulguları yüksek düzeyde korelasyon gösterdi. Retinal yırtık (r:0,251, p< 0.05) ve subretinal hemoraji (r:0,017, p=0.862) açısından oftalmik ultrasonografi bulguları ile vitreoretinal cerrahi bulguları istatistiksel düşük düzeyde korelasyon gösterdi. Sonuç: Oftalmik ultrasonografi; vitreoretinal cerrahi öncesinde ortam opasiteleri nedeniyle fundus muayenesinin mümkün olmadığı klinik durumlarda cerrahi planlamayı destekleyen noninvaziv bir görüntüleme yöntemidir. Oftalmik ultrasonografi, arka segment göz hastalıklarının tanısında, özellikle vitreus hemorajisi, subhyaloid hemoraji, retina dekolmanı, koroid dekolmanı ve endoftalmide yüksek sensitivite ve spesifiteye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the correlation between preoperative ophthalmic ultrasonography findings and intraoperative findings in patients with media opacities precluding fundus visualization before vitreoretinal surgery. Material and Method: A total of 101 patients who underwent vitreoretinal surgery between July 2021 and April 2025 and had preoperative ophthalmic ultrasonography imaging were retrospectively analyzed. Patients' age, sex, laterality, presence of concomitant systemic diseases, preoperative ophthalmic ultrasonography findings, and intraoperative findings were evaluated. Patients in whom the posterior segment could be clinically assessed preoperatively were excluded from the study. All examinations were performed using the Aviso AVB/UBM Ultrasound system (Quantel Medical, Cournon-d'Auvergne Cedex, France) with a standard 10-MHz posterior segment probe. Results: A total of 101 eyes from 101 patients were included in the study. Of the patients, 63 (62.4%) were male and 38 (37.6%) were female. The mean age was 55.18 ± 15.85 years, with a median age of 59 years (range: 18–90). Of the evaluated eyes, 57 (56.4%) were left eyes and 44 (43.6%) were right eyes. A high degree of correlation was observed between ophthalmic ultrasonography findings and vitreoretinal surgical findings in cases of vitreous hemorrhage (r = 0.933, p < 0.001), subhyaloid hemorrhage (r = 0.925, p < 0.001), retinal detachment (r = 0.893, p < 0.001), proliferative vitreoretinopathy (r = 0.812, p < 0.001), intraocular foreign body (r = 0.808, p < 0.001), preretinal band (r = 0.755, p < 0.001), posterior vitreous detachment (r = 0.710, p < 0.001), choroidal detachment (r = 0.704, p < 0.001), endophthalmitis (r = 1.000, p < 0.001), asteroid hyalosis (r = 1.000, p < 0.001), intraocular silicone oil (r = 1.000, p < 0.001), intraocular lens drop (r = 1.000, p < 0.001), and nucleus drop (r = 1.000, p < 0.001). In contrast, ophthalmic ultrasonography findings demonstrated a statistically significant low level of correlation with vitreoretinal surgical findings for retinal tears (r = 0.251, p < 0.05) and subretinal hemorrhage (r = 0.017, p = 0.862). Conclusions: Ophthalmic ultrasonography is a noninvasive imaging modality that supports surgical planning in clinical situations where fundus examination is not possible due to media opacities prior to vitreoretinal surgery. Ophthalmic ultrasonography demonstrates high sensitivity and specificity in the diagnosis of posterior segment ocular diseases, particularly vitreous hemorrhage, subhyaloid hemorrhage, retinal detachment, choroidal detachment, and endophthalmitis.