Diyabetik vitreoretinal cerrahide ameliyat sonuçlarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting the results of the surgery in diabetic vitreoretinal surgery
- Tez No: 741848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, oftalmik cerrahi prosedürler, retina dekolmanı, vitreoretinal cerrahi, vitrektomi, Diabetic Retinopathy, Ophthalmologic Surgical Procedures, Retinal Detachment, Vitreoretinal Surgery, Vitrectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ileri proliferatif diyabetik retinopati (PDR) cerrahisinde yüksek hızlı, pnömatik tahrikli yay geri dönüş mekanizmalı vitrektomi kesicilerinin diyabetik traksiyonel membranları bimanuel makas-forseps delaminasyonu ile ayırma ihtiyacı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, girişimsel araştırmada 2014 ve 2017 yılları arasında ileri PDR komplikasyonları için standart hızlı kesiciyle vitrektomi cerrahisi yapılan hastalarla (SHKV grubu, maksimum kesici hızı: 2500 kesi/dak, 54 göz) ve yüksek hızlı kesiciyle vitrektomi cerrahisi yapılan hastalar (YHKV grubu, maksimum kesici hızı: 8000 kesi/dak, 83 göz) değerlendirilmiştir. Gruplar bimanuel cerrahi kullanma ihtiyacı, final anatomik başarı oranı ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliği açısından karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Bimanuel makas-forseps delaminasyonu yapma ihtiyacı gruplar arasında benzer bulunmuştur. (SHKV grubu: 42/54, 77.8%; YHKV grubu: 61/83, 73.5%; p=0.571). Final retinal yatışma oranı gruplar arasında benzer bulunmuştur (SHKV grubu: 92.6%; YHKV grubu: 97.6%; p=0.212). Final en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri arasında fark bulunamamıştır ([LogMar-medyan-1'inci ve 3'üncü kantiller] SHKV grubu: 1.0 [0.4-2.1], YHKV grubu: 1.0 [0.7-1.3], p=0.972). Tartışma: Yüksek kesi hızına sahip, yay dönüşlü vitrektomi kesicilerinin kullanılması diyabetik traksiyonel membranların tedavisinde makas-forseps delaminasyonu kullanma ihtiyacını etkilememektedir. Yeterli kesi hızına sahip standart vitrektomi cihazlarının bimanuel cerrahi teknikler eşliğinde kullanılması ile benzer sonuçlar elde edilebilir. Cerrahi teknolojilerdeki gelişmeler ameliyat yapanların konforunu ve ameliyat hızını artırsa da ileri PDR cerrahisinde başarılı olmanın temel belirteci uygulayan cerrahın tecrübe ve becerisidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effect of a high-speed vitrectomy cutter with pneumatic-driven spring-return-cutter technology on the need to perform bimanual scissor-forceps delamination in advanced proliferative diabetic retinopathy (PDR) surgery. Materials and Methods: In this retrospective interventional study the medical records of patients who underwent surgery for advanced PDR with standard-speed cutter vitrectomy (SSCV group, maximum cut rate: 2500 cuts/min, 54 eyes) and high-speed cutter vitrectomy (HSCV group, maximum cut rate: 8000 cuts/min, 83 eyes) systems between the years 2014 and 2017 were retrospectively reviewed. The groups were compared with regard to the need to perform bimanual surgery, final anatomical success rates, and best corrected visual acuity. Results: The need to perform bimanual scissor-forceps delamination was similar between the groups (SSCV group: 42/54, 77.8%; HSCV group: 61/83, 73.5%; p=0.571). The final retinal reattachment rate was similar between the groups (SSCV group: 92.6%; HSCV group: 97.6%; p=0.212). The final best corrected visual acuity was similar between the groups ([LogMar-median-1st and 3rd quartiles] SSCV group: 1.0 [0.4-2.1], HSCV group: 1.0 [0.7-1.3], p=0.972). Conclusion: The use of high-speed cutter vitrectomy probes with spring-return technology does not influence the need to perform bimanual scissor-forceps delamination of diabetic tractional membranes. Standard vitrectomy appliances with adequate cut rates can achieve similar outcomes when used with bimanual surgical techniques. Although advances in surgical technology might increase a surgeon's comfort and operational workflow, the surgeons themselves remain the primary determinant of the outcome of advanced PDR surgery, which requires a high level of skill and expertise