İnsansız hava araçlarının orman yangınlarını önlemedeki rolü ve etkinlik değerlendirmesi: Aksungur İnsansız Hava Aracı değerlendirmesi
The role of unmanned aerial vehicles in preventing forest fires and their effectiveness evaluation: Aksungur Unmanned Aerial Vehicle evaluation
  1. Tez No: 990245
  2. Yazar: FIRAT IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız hava aracı, Unmanned aerial vehicle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
En önemli doğal kaynaklarımızdan birisi olan ormanlar; artan nüfus, bu nüfusun ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlı genişleyen tarım arazileri, şehirleşme, sanayileşme ve orman yangınları gibi sebeplerle yoğun şekilde azalma ve yok olma tehdidi altındadırlar. Bu çalışmada, insan faaliyetleri, iklim değişikliği, yangın önleme ve müdahaledeki yetersizlikler gibi sebeplerden ötürü, sıklığı ve yoğunluğu artan orman yangınlarının tespit ve önlenmesinde insansız hava araçları kullanımının değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca insansız hava araçlarının orman yangınlarını önleme görevlerinde toplanan verilerin değerlendirilmesi sonrasında öneriler geliştirilmiştir. Orman yangınları ve insansız hava araçları ilgili yapılan araştırmalara, orman yangınlarının etkilerini azaltma ve orman yangınları ile mücadele stratejilerinin geliştirilmesi gibi konulara yer verilmiş ve bu süreçlerde insansız hava araçlarının önemli bir rol oynadığının belirtilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amaçlarından biri de orman yangınlarını kriz yönetimi çerçevesinde incelemek ve kriz yönetimi doğrultusunda insansız hava araçlarının orman yangınlarının tespitinde kullanılmasına yönelik katkı sağlamaktır. Çalışma verisi,“IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM, Armonk, NY, USA)”programına aktarılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Hava aracının kayıt altına alınan statü bilgileri değerlendirilirken sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, medyan, minimum, maksimum) verilmiştir. İnsansız hava aracının Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) hizmet verdiği süre boyunca, görev bölgelerinde kayıt altına alınmış herhangi bir felaket boyutuna ulaşmış orman yangını ile karşılaşılmamıştır. Orman yangınlarında katma değeri son derece yüksek bir teknoloji ve sonuç odaklı olarak kullanılan insansız hava aracı sistemlerinin Türkiye'nin yangın riski yüksek bölgelerine yerleştirilerek devamlı olarak kullanılması önemlidir. Ulusal İnsansız Hava Aracı stratejisinin orman yangınları kapsamında geliştirilmesi, yangın risk haritalarının dinamik olarak güncellenmesi ve gelişmiş görüntü işleme ve yapay zekâ tabanlı tespit sistemlerinin kullanılması gibi öneriler sunulmuştur. Orman yangınlarında, havacılık unsurlarının giderek farklı amaçlarda kullanımı, artan insansız hava araçlarının kullanımı kapsamında, şu ana kadar yapılan çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, literatüre katkı sağlamak da hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Forests, one of our most important natural resources, are under threat of decline and extinction due to factors such as increasing populations, expanding agricultural lands to meet needs, urbanization, industrialization and forest fires. This study evaluates the use of unmanned aerial vehicles in detecting and preventing forest fires, which are increasing in frequency and intensity due to factors such as human activities, climate change and inadequate forest fires prevention and response. Furthermore, recommendations were developed based on the evaluation of data collected during unmanned aerial vehicles' forest fire prevention missions. Research on forest fires and unmanned aerial vehicles have focused on topics such as mitigating the impacts of forest fires and developing forest firefighting strategies, highlighting the significant role that unmanned aerial vehicles play in these processes. One of the objectives of this study is to examine forest fires within the framework of crisis management and to contribute to the use of unmanned aerial vehicles in forest fires detection for crisis management purposes. The study data was transferred to“IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM, Armonk, NY, USA)”for analysis. Descriptive statistics (mean, standard deviation, median, minimum and maximum) were provided for numerical variables when evaluating the recorded status information of the aircraft. During the period the unmanned aerial vehicle served the General Directorate of Forestry, no catastrophic forest fires were recorded in its mission areas. Unmanned aerial vehicles, a technology with extremely high added value and a results-oriented approach to forest fires, are crucial for continued deployment in high- fire risk areas of Turkey. Recommendations include developing a national unmanned aerial vehicle strategy for forest fires, dynamically updating fire risk maps and utilizing advanced image processing and artificial intelligence-based detection systems. Given the increasing use of aviation resources for various purposes in forest fires and the scarcity of studies conducted to date on the use of unmanned aerial vehicles, the aim is to contribute to the literature.