Kalite yönetim sorumlularının bireysel inovasyon yetkinlikleri ile değişime karşı tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between quality management specialists' individual innovation competencies and their attitudes toward change
- Tez No: 990286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kalite değişimi, Toplam kalite yönetimi, Quality change, Total quality management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM) ile ağız ve diş sağlığı hastanelerinde (ADSH) görev yapan kalite yönetim sorumlularının bireysel inovasyon yetkinlikleri ile değişime karşı tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Sağlık kurumlarında görev yapan kalite yönetim sorumlularında bu iki değişken arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma ile literatürdeki bu boşluğun doldurularak sağlık yönetimi literatürüne katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Araştırma tanımlayıcı nitelikte kesitsel tipte tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye genelindeki ADSM ve ADSH'lerde görev yapan toplam 357 kalite yönetim sorumlusu oluştururken, örneklemini çalışmaya katılmaya gönüllü 247 çalışan oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik bilgi formu, Bireysel İnovasyon Yetkinlikleri Ölçeği ve Değişime Karşı Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 31 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların inovasyon yetkinliklerinin genel olarak orta-üst düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca bireysel inovasyon yetkinlikleri ile değişime yönelik olumlu tutumlar arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgular, ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kurumlarda kalite yönetimi başarısının yalnızca sistemsel süreçlerle değil, aynı zamanda çalışanların yenilikçi düşünme ve değişime açıklık düzeyleriyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle insan kaynakları politikalarının inovasyonu destekleyecek biçimde geliştirilmesi ve çalışanlara yönelik motivasyon ile eğitim programlarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the individual innovation competencies of quality management specialists working in oral and dental health centers (ODHC) and oral and dental health hospitals (ODHH) and their attitudes toward change. Studies evaluating the relationships between these two variables among quality management specialists working in healthcare institutions are limited. This study aims to address this gap in the literature and contribute to the field of healthcare management. The research was designed as a descriptive, cross-sectional study. The study population consisted of 357 quality management specialists working in ODHC and ODHH facilities across Türkiye, while the sample included 247 employees who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a sociodemographic information form, the Individual Innovation Competencies Scale, and the Attitudes Toward Change Scale. Data were analyzed using SPSS 31.0 software package. Descriptive statistics, correlation, and regression analyses were used in the analysis of the data. The results indicated that participants' innovation competencies were generally at a medium-to-high. Additionally, a significant and positive correlation was found between individual innovation competencies and positive attitudes toward change. The findings indicate that the success of quality management in oral and dental healthcare institutions is not solely dependent on systemic processes but is also closely related to employees' levels of innovative thinking and openness to change. Therefore, it is recommended that human resources policies be developed to support innovation and that motivation and training programs for employees be strengthened.