Redif Teşkilatı'nın taşradaki uygulama süreçleri (1834-1913)
The implementation processes of the Redif Organization in the provinces (1834-1913)
- Tez No: 990285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDİP UZUNDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri tarih, Müesseseler tarihi, Sosyal tarih, Military history, Social history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Redîf-i Asâkir-i Mansûre, Osmanlı askerî modernleşme sürecinde nizami orduyu destekleyecek ve seferberlik kapasitesini artıracak stratejik bir yedek güç olarak kurgulandı. 1834-1913 yılları arasını kapsayan araştırmada, teşkilatın askeri eğitim süreçleri ile sahadaki uygulama pratikleri arasındaki farkların belirlenmesi hedeflendi. Devletin talimnameler yoluyla kurguladığı teorik askerî düzenin, taşranın sosyal, ekonomik ve coğrafi koşulları karşısında nasıl şekillendiğini ve ne ölçüde uygulanabildiğini ortaya koymak çalışmanın temel amacını oluşturdu. Arşiv belgeleri, talimnameler ve dönemin askerî raporları ışığında yürütülen araştırmada, merkezi yönetimin planladığı askeri yapının yerel toplumsal yapı, iklim şartları ve tarımsal üretim döngüsü karşısında uğradığı yapısal dönüşüm temel eksen olarak belirlendi. Askerlik yükümlülüğünün hane ekonomisine etkisi ve bu süreçte özellikle kadınların aile bütünlüğünü korumak amacıyla sergilediği hukuki mücadele ile toplumsal direnç stratejileri değerlendirildi. Teşkilatın; sadece askeri bir yedek kuvvet olmanın ötesinde, yerel gerçeklerle sürekli bir uyum ve esneklik içinde işleyen yapısı ilgili belgeler üzerinden ele alındı.
Özet (Çeviri)
The Redîf-i Asâkir-i Mansûre was conceived as a strategic reserve force to support the regular army and increase mobilization capacity during the Ottoman military modernization process. The research, covering the period between 1834 and 1913, aimed to identify the differences between the organization's military training processes and their practical application in the field. The main objective of the study was to reveal how the theoretical military order, which the state had designed through manuals, took shape in the face of the social, economic, and geographical conditions of the provinces and to what extent it could be implemented. Conducted in light of archival documents, manuals, and military reports of the period, the study identified the structural transformation of the military structure planned by the central government in the face of local social structures, climatic conditions, and agricultural production cycles as its main axis. The impact of military service obligations on household economies and the legal struggles and social resistance strategies employed by women in particular to preserve family unity during this process were evaluated. The structure of the organization, which operated with constant adaptation and flexibility to local realities beyond merely serving as a military reserve force, was examined through relevant documents.