Genç yetişkinlerde yeme davranışları ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi: Marmaraereğlisi örneği
An investigation of the relationship between eating behaviors and social media addiction in young adults: The case of Marmaraereğlisi
- Tez No: 990287
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Yeme Davranışı, Duygusal Yeme, Dışsal Yeme, Kısıtlayıcı Yeme, Genç Yetişkinler, Social Media Addiction, Eating Behavior, Emotional Eating, External Eating, Restrained Eating, Young Adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, genç yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığı ile yeme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 2025 yılında Tekirdağ Marmaraereğlisi'nde yaşayan, 20–34 yaş aralığında ve gönüllü olarak katılan 364 birey oluşturmuştur. Veriler çevrim içi anket ile toplanmış; Katılımcı Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) kullanılmıştır. Çalışmada sosyal medya bağımlılığı ile yeme davranışları arasında pozitif ilişki olacağı öngörülmüştür. Betimleyici istatistikler, güvenirlik analizi (Cronbach's Alpha), normallik testleri, parametrik (ANOVA, Scheffé post-hoc) ve non-parametrik [Kruskal–Wallis H, Mann–Whitney U (Bonferroni düzeltmesi ile)] karşılaştırmalar, Pearson korelasyon analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmış olup tüm analizlerde p < 0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların %69'u kadın, %31'i erkek olup yaşları 25–29 aralığında yoğunlaşmıştır. Analizlerde sosyal medya bağımlılığı ile duygusal yeme (r = 0,32; p < 0.01), dışsal yeme (r = 0,26; p < 0,01) ve kısıtlayıcı yeme (r = 0,14; p < 0,01) arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Regresyon analizleri, sosyal medya bağımlılığının duygusal yeme üzerinde yüksek (β=0,645; R² = 0,416; p < 0,001), dışsal yeme üzerinde orta (β= 0,583; R² = 0,340; p < 0,001) ve kısıtlayıcı yeme üzerinde düşük ancak anlamlı (β=0,189; R² = 0,036; p= 0,009) düzeyde yordayıcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca kadınların duygusal yeme puanları erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (t= 2,49; p= 0,13). Bu bulgular, sosyal medya bağımlılığı ile yeme davranışları arasında pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koymakta ve genç yetişkinlerde sağlıklı beslenme davranışlarının desteklenmesi ile sosyal medya kullanımının düzenlenmesinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen sonuçlar, beslenme danışmanlığı ve halk sağlığı uygulamalarına katkı sağlayabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between social media addiction and eating behaviors in young adults. The sample consisted of 364 individuals aged 20–34 years living in Marmaraereğlisi, Tekirdağ in 2025 who voluntarily participated. Data were collected via an online questionnaire; the Participant Information Form, the Social Media Addiction Scale, and the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) were used. The study predicted a positive relationship between social media addiction and eating behaviors. Descriptive statistics, reliability analysis (Cronbach's Alpha), normality tests, parametric (ANOVA, Scheffé post-hoc) and non-parametric comparisons [Kruskal– Wallis H, Mann–Whitney U (with Bonferroni correction)], Pearson correlation analysis, Confirmatory Factor Analysis, and Structural Equation Modeling were used, with a statistical significance level of p < 0,05 in all analyses. Sixty-nine percent of the participants were female and 31% were male, with a concentration of participants aged 25–29. Analyses revealed a positive correlation between social media addiction and emotional eating (r = 0,32; p < 0,01), external eating (r = 0,26; p < 0,01), and restrictive eating (r = 0,14; p < 0,01). Regression analyses showed that social media addiction was a strong predictor of emotional eating (β=0,645; R² = 0,416; p < 0,001), a moderate predictor of external eating (β= 0,583; R² = 0,340; p < 0,001), and a low but significant predictor of restrictive eating (β=0,189; R² = 0,036, p=0.009). Furthermore, women were found to have higher emotional eating scores than men (t= 2,49; p= 0,13). These findings reveal positive correlations between social media addiction and eating behaviors, highlighting the importance of supporting healthy eating habits and regulating social media use in young adults. The results obtained are of a nature that can contribute to nutritional counseling and public health practices.