Dil bozukluğu tanılı, otizm spektrum bozukluğu tanılı ve normal gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin geniş otizm fenotip düzeyi ve zihin kuramı becerilerinin değerlendirilmesi
Assessing the broad autism phenotype and theory of mind skills in parents of children diagnosed with language disorder, autism spectrum disorder and typically developing children
  1. Tez No: 990292
  2. Yazar: SEHER YAZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dil bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu geniş otizm fenotipi, zihin kuramı, endofenotip, Language disorder, autism spectrum disorder, broad autism phenotype, theory of mind, endophenotype
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı, etiyolojik sürekliliğe sahip olduğu öne sürülen Dil Bozukluğu ve Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı çocukların ebeveynlerinin OSB için endofenotip olduğu öne sürülen geniş otizm fenotipi özelliklerini ve zihin kuramı becerilerini normal gelişim gösteren çocukların ebeveynleriyle karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza Temmuz 2023- Aralık 2023 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran, yaşları 3-6 yaş arasında olan çocuklar ve anne-babaları dahil edilmiştir. DSM-5 kriterlerine göre Dil B veya OSB tanısı alan ve Denver II Gelişim Testi ile gelişim düzeyi belirlenmiş 31'er çocuk ve ebeveyn olgu grubunu, polikliniğe danışmanlık/kontrol amaçlı başvuran, yapılan klinik değerlendirme ve Denver II Gelişim Testi sonucu herhangi bir psikopatoloji saptanmayan 30 çocuk ve ebeveyni ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Çalışmaya alınan çocukların sosyodemografik özellikleri araştırmacı tarafından hazırlanan“Sosyodemografik Bilgi Formu”kullanılarak değerlendirilmiştir. Anne-babalardan ayrı ayrı Otizm Spektrum Anketi'ni doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan çocukların anne babalarına araştırmacı tarafından“Gözlerden Zihin Okuma Testi”uygulanmıştır. Bulgular: OSB ve DB grubundaki erkek çocukların oranı NGG'den fazladır. Bu literatürde her 2 bozukluğun erkek cinsiyette daha fazla görüldüğünü bildiren çalışmalarla uyumludur. Ebeveynlerin yaş, meslek, sosyoekonomik düzeyi arasında farklılık saptanmamıştır. Hem DB tanılı çocukların hem de OSB tanılı çocukların aile üyelerinde bildirilen geç konuşma oranı NGG gruptan yüksektir. OSB ve DB tanılı çocukların akrabalarında bildiren OSB tanılı birey varlığı da NGG çocukların akrabalarınkinden fazladır. OSB ve DB tanılı çocuğa sahip babaların sosyal beceri ve ayrıntıya dikkat alt ölçek puanlarının birbirlerine benzer ve NGG çocuğa sahip babalardan anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca ebeveyn grupları arasında GZOT puanları arasında farklılık bulunmamıştır. Tüm katılımcıların OSA toplam puanları ve sosyal beceri alt ölçek puanları ile gözlerden zihin okuma testi toplam skoru arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Yani ebeveynlerin gözlerden zihin okuma becerileri arttıkça bireydeki genel otistik özellikleri ölçen OSA puanı ve yüksekliği sosyal beceri zayıflığı lehine olan sosyal beceri alt ölçek puanı azalmaktadır Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında DB grubu babalarında sosyal beceri sorunu ve ayrıntıya dikkat gibi otistik özelliklerin OSB grubu babalarına benzer oranda ve NGG grubu babalardan yüksek saptanması, bu bozuklukların erkeklerde daha sık görüldüğü de göz önüne alındığında dikkat çekici bir bulgudur. Bu bulguların OSB ve DB arasında etiyolojik ve patolojik sürekliliği savunan çalışmaları destekler nitelikte olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Dil Bozukluğu tanılı çocuğa sahip babalardaki sosyal beceri ve iletişim kusurlarını anlamaya yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğu düşünülmektedir. Gelecekte hem OSB hem de DB tanılı bireylerin aile üyeleriyle yapılacak daha büyük örneklemli GOF çalışmaları, bozuklukların etyopatolojik ilişkisinin anlaşılmasını, ilgili olası genlerin saptanmasını, riskli grupların belirlenmesini ve dolayısıyla erken müdahale edilmesini mümkün kılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of our study is to compare the broad autism phenotype traits and theory of mind skills, which are proposed as endophenotypes for Autism Spectrum Disorder (ASD), in the parents of children diagnosed with Language Disorder (LD) and ASD, who are suggested to have etiological continuity, with the parents of normally developing children. Method: Our study included children aged 3-6 years and their parents who applied to the Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine between July 2023 and December 2023. The case group consisted of 31 children diagnosed with LD or ASD according to DSM-5 criteria, whose developmental levels were determined by the Denver II Developmental Test, and their parents. The control group consisted of 30 children and their parents who applied for consultation/control purposes, had no psychopathology according to clinical evaluation and Denver II Developmental Test results. The sociodemographic characteristics of the children included in the study were assessed using a“Sociodemographic Information Form”prepared by the researcher. Parents were separately asked to complete the Autism Spectrum Quotient (AQ). The“Reading the Mind in the Eyes Test”(RMET) was administered to the parents of children who met the inclusion criteria by the researcher. Results: The proportion of male children in the ASD and LD groups is higher than in the normally developing group (NDG). This aligns with studies in the literature reporting that both disorders are more prevalent in males. There were no differences in the age, occupation, or socioeconomic status of the parents. The rate of reported late speech in family members of both children with LD and children with ASD is higher than in the TDC group. The presence of individuals diagnosed with ASD among relatives of children with ASD and LD is also higher than among the relatives of NDG children. It was found that fathers of children with ASD and LD had similar and significantly higher scores on the social skills and attention to detail subscales compared to fathers of TDG children. Additionally, there were no differences in RMET scores among the parent groups. A negative correlation was found between the total scores on the AQ and social skills subscale scores and the total score on the RMET among all participants. This indicates that as parents' mind-reading abilities from the eyes improve, their AQ scores and social skills subscale scores, indicating social skill deficits, decrease. Conclusion: The finding that fathers of children with LD exhibit autistic traits such as social skill deficits and attention to detail similar to fathers of children with ASD, and higher than fathers of NDG children, is noteworthy, especially considering that these disorders are more common in males. These findings are thought to support studies advocating etiological and pathological continuity between ASD and LD. Furthermore, it is suggested that more research is needed to understand the social skill and communication deficits in fathers of children diagnosed with LD. In the future, larger-scale familial aggregation studies involving family members of both ASD and LD individuals may facilitate understanding the etiopathological relationship of the disorders, identifying relevant possible genes, determining at-risk groups, and thus enabling early intervention.