Gastronomi envanteri oluşturularak gastronomi rehberi hazırlamaya yönelik bir araştırma: Kayseri örneği
A research on preparing a gastronomy guide through the creation of a gastronomy inventory: The case of Kayseri
  1. Tez No: 990293
  2. Yazar: TANER UYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi turizmi, Kültür, Yemek kültürü, Yöresel mutfak, Yöresel ürün, Gastronomy, Culture, Food culture, Local cuisine, Local product
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Kayseri ilinin sahip olduğu gastronomik değerleri nitel araştırma yaklaşımıyla sistematik bir biçimde ortaya koymak, bölgeye özgü yemekleri, malzemeleri ve ritüel pratikleri kapsayan kapsamlı bir gastronomi envanteri oluşturmak ve elde edilen bulgular doğrultusunda kullanılabilir nitelikte bir Kayseri Gastronomi Rehberi taslağı hazırlamaktır. Çalışma, Kayseri mutfağının tarihsel gelişimi, geleneksel yemekleri, üretim pratikleri, yerel malzemeleri ve kültürel mutfak terminolojisini bütüncül bir yöntemle ele alarak bölgenin gastronomik kimliğini bilimsel bir çerçevede değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmış; veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşmeler, literatür taraması, yerel mutfak terminolojisinin derlenmesi ve yöresel ürünlerin doküman analizi yöntemleri uygulanmıştır. Görüşmeler; yerel akademisyenler, yerel yöneticiler, gastronomi alanındaki paydaşlar, yerel halk temsilcileriyle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yaklaşımıyla çözümlenmiş; bulgular temalar hâlinde sınıflandırılmıştır. Ayrıca Kayseri mutfağına ait çorba, hamur işi, mantı, et yemekleri, tatlılar ve kış hazırlıkları gibi temel kategoriler oluşturularak geniş kapsamlı bir gastronomi envanteri ortaya konulmuştur. Bununla birlikte Kayseri ağzında mutfak kültürüne ilişkin terimler derlenmiş, kültürel söz varlığı envantere dâhil edilmiştir. Araştırmanın bulguları, Kayseri mutfağı ve gastronomik mirasının çeşitlilik, özgünlük ve kültürel süreklilik açısından güçlü bir yapı ortaya koyduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, Kayseri'nin gastronomi değerlerini sistematik bir envanter kapsamında belgelemeyi ve bölgenin gastronomi bağlamındaki potansiyelinin değerlendirilmesine ışık tutacak veriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to systematically reveal the gastronomic values of the province of Kayseri through a qualitative research approach, to develop a comprehensive gastronomic inventory that encompasses local dishes, ingredients, and ritual food practices, and, based on the findings obtained, to prepare a usable draft of the Kayseri Gastronomy Guide. The research examines the historical development of Kayseri cuisine, its traditional dishes, production practices, local ingredients, and cultural culinary terminology through a holistic approach, thereby evaluating the region's gastronomic identity within a scientific framework. In line with this purpose, a case study design—one of the qualitative research methods—was employed. Data were collected through semi-structured interviews, literature review, compilation of local culinary terminology, and document analysis of regional gastronomic products. Interviews were conducted with local academics, local administrators, stakeholders in the field of gastronomy, and representatives of the local community. The obtained data were analyzed using content analysis and categorized under thematic headings. A comprehensive gastronomic inventory was created by classifying traditional Kayseri dishes into major categories such as soups, pastries, mantı varieties, meat dishes, desserts, and winter preparations. In addition, the cultural culinary lexicon specific to the Kayseri dialect was compiled and integrated into the inventory. The findings of the study reveal that Kayseri cuisine and its gastronomic heritage possess a strong structure in terms of diversity, uniqueness, and cultural continuity. In conclusion, this study aims to document Kayseri's gastronomic values through a systematic inventory and to provide data that will shed light on the evaluation of the region's potential within the context of gastronomy.